IN VINO VERITAS

vino1

Vremenom vino postaje piće aristokrata. Organizuju se festivali u čast vina, a stanje opijenosti se smatralo rezultatom posedovanja božanskih svojstava i sposobnosti proricanja budućnosti. S’ druge strane, postojalo je verovanje da vino približava ljude istini, odakle potiče stari rimski slogan„ U VINU JE ISTINA “-In vino veritas. U hrišćanskoj religiji vino zauzima značajno mesto. U prvoj knjizi Mojsijevoj zapisano je da posle potopa Noe zasniva vinograde i spravlja vino.Značaj vina se ogleda u sakramentalne svrhe-pričest. Ovaj simboličan značaj kao Hristove krvi (simbol života) u pričestu doprinosi čvrstoj vezi između crkve i uzgajanja loze kroz vekove. Za podizanje prvih zasada vinograda kod nas zaslužni su Tračani koji su preneli vinovu lozu iz Male Azije na Balkansko polostrvo u predeo reke Marice. Takođe su i Rimljani podizali velike zasade vinove loze ne obroncima Fruške gore.

vino2Danas je selekcijom (oplemenjivanjem) stvoreno je oko 11000 sorti vinove loze. U komercijalnoj proizvodnji koristi se oko 150 sorti. Vinova loza se gaji na oko 10 miliona hektara površina, a od toga 70% površina se nalazi u Evropi. Španiji, Italiji i Francuskoj pripada 38,6%(2 983 000 hektara) od tih 70% površina, što ukazuje na povoljne agroekološke uslove zastupljenosti vinove loze u tim zemljama, kao i opšti privredni i kulturni razvoj tih zemalja .U svim većim vinogradarskim zemljama u ukupnoj površini pod vinogradima dominiraju domaće,tradicionalne sorte. Tako je u Španiji odnos domaćih i introdukovanih sorti 80:20%, Francuskoj 70:30%,Italiji 50:50%. Kod nas je situacija drugačija, u većini savremenih zasada zastupljene su samo introdukovane sorte, a tradicionalnih je najviše na manjim površinama.Imajući u vidu trendove razvoja evropskog i svetskog vinogradarstva koji se sve više okreću autohtonom sortimentu nameće se potreba da se i u našoj zemlji da doprinos popularizaciji nekih zapostavljenih sorti.

Deo teksta skinut sa mreže da bi se ispunila forma članka i samog sajta. Hvala na pažnji, svako dobro i popite koju čašu dobrog vina i za nas…

Autor:Goran Popnovakov 2016

Advertisements