NAŠE PLAŽE

Evo nam stiglo i dugo očekivani leto posle ne tako hladne a ipak da se čovek mora grejati pored šporeta.zima se odužila tako da sam skoro do  1 maja morao grejati kuću, da nisi mogao sedeti. Neko se grejao na gas, neko drva i ugalj a oni srećnici koji su stanovima nisu marili na loženje vatre . Nažalost sve košta tako i onima u stanovima nije lako, plaćaju cele godine dok mi opet muku mučimo sa nabavkom ogreva, cenom ko će ti iscepati ?! A bogu hvala malo toplote da se čovek negde opusti pored vode sa organizovanim kotlićem ili roštiljom u krugu porodice ili prijatelja na našim divnim plažama sa pivom u jednoj i pecaljkom u drugoj uživamo u prirodnoj lepoti. Za sve one koji nemaju mogućnosti da odu na neka daleka i egzotična mesta, predstavljam vam neka mesta na kojima smo možda ili nismo bili, pa izvolite pravac u voduuu. Štrand je popularna plaža u Novom Sadu. Nalazi se na Dunavu, u blizini Mosta slobode i važi za jednu od najuređenijih plaža na celom toku reke. Zvanično je otvorena 1911 .godine,ali lokalno stanovništvo koristilo ju je godinama ranije. Ime Štrand potiče od nemačke reči Strand što u prevodu znači plaža.


Duž 700 metara plaže posetioci uživaju i u hladu oko 400 stabala i šiblja. Za bezbednost kupača i posetilaca brinu spasilačka i redarska služba, a o zdravlju brine dežurni lekar.
Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije kao što je „Etno-festival kulinarskog umeća,“Dunavska regata TID“,“ Novosadski triatlon“, takmičenja u odbojci, košarci, fudbalu, free-climbing-u, skokovima u vodi sa „Mosta slobode“…Osim na Štrandu,Novosađani imaju i rado odlaze na plažu „Oficirac“.... 

Titel

undefined

Najbolje uređeno i relativno opremljeno kupalište u opštine Titel(kabine za presvlačenje, uševi, igralište za odbojku i fudbal na pesku, tobogan i suncobrani, a priobalje je betonirano jer Tisa nanosi mulj)je Gradsko kupalište na reci Tisi u Titelu.

Beočin

Priroda Dunavskog priobalja flora, fauna, retke ptice, labudovi,mangulice, sprudovi, zalazak sunca sa obale i posebno sa čamca, sve je to prizor koji se može doživeti i veoma je blizu naseljenih mesta. Crkve kao svetionici prate svako mesto na Dunavu. Možete ići peške, biciklom, čamcem, motorom ili kolima. Prve dve opcije su najbolje jer će te sve na miru moći da konzumirate očima, ušima i dušom.

Begečka jama

Savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena one stare velike države.Brioni su oduvek bili mesto dobrog provoda. …Plaža „Mali liman“-Uzvodno od plaže „Popovo“nekih 200 metara se nalazi plaža „Mali liman“. Do ove plaže se može stići jedino čamcem. …Plaža „Tikvara“ je najveća bačkopalanačka plaža.Zbog svoje veličine a i položaja ona je najposećenija u letnjim mesecima. Spojena je sa kopnom malim mostićem tako da je ustvari pretvorena u rečno ostrvo. Gradska plaža se nalazi u neposrednoj blizini plaže „Tikvara“(oko 200 metara istočno). Ona je najstarija plaža u Bačkoj Palanci.Nalazi se na reci Dunav. Plaža „Bager“-Oko 3 kilometra nizvodno od Gradske plaže se nalazi plaža „Bager“. Nalazi se u rukavcu Bager udaljenom od centra grada oko 1500 m.

Sombor

Na plaži “ Motel “ nema naplate ulaznica, voda u zalivu je prijatna za kupanje, a kupači mogu i da se zabave igrajući basket ili odbojku na pesku. Izgradnjom Velikog bačkog kanala u 18.veku, Somborci dobijaju svoja prva kupališta. Tridesetih godina ovog veka izgrađen je Štrand na levoj strani Apatinskog mosta, gde se i danas nalazi.

Zrenjanin

 Reka Tisa čini zapadnu granicu teritorije Grada Zrenjanina i na ovom delu njenog toka, smeštena u gustoj šumi, postoje dva uređena kupališta s pratećim sadržajima–“Babatovo“ i „Žabaljski most“. Kupalište“Babatovo“udaljeno je 15 kilometara od Zrenjanina i 5 km od naseljenog mesta ElemiNa pet kilometara od centra Zrenjanina, nastala usled dugogodišnje eksploatacije peska, locirana su tri jezera nazvana “ Peskara „. Zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije, dugi niz godina građani ih koriste za kupanje i rekreaciju, a pre nekoliko godina počelo je plansko uređenje prostora oko jezera i privođenje nameni kao gradskog kupališta.

Kikinda…

Tisa vijuga kroz panonsku niziju i povezuje Kikindu, Bečej i Novi Bečej i nestvarne predele između njih. Ovo područje je poznato je po beskrajnim poljima žita i glini.

Subotica

Nakon prvog svetskog rata,na istočnoj obali Palića je izgrađen Muški štrand(ili poznat kao veliki štrand), najveći objekat te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji na kome su se kupali samo muškarci ,dok je kupalište za žene bilo odvojeno na ženskom strandu. Ženski Strand je kupalište na Palićkom jezeru staro preko 100 godina. Uz adaptaciju i renorviranja zadržalo je raniji atraktivan izgled.

ČORTANOVCI 

I dok je zbog visokog vodostaja reka većina plaža u Sremu zatvorena, u Čortanovcima su priveli kraju uređenje takvog prostora, a sve u cilju da privuku veliki broj turista.

Vršac

Na plaži postoji restoran u kojem služe odlične specijalitete od ribe ali i roštilj, mogu se iznajmiti pedaline, sandoline i čamci za pecaroše a uz minimalnu cenu domaćini će vas provozati rukavcem dugim 7 km i dovesti do jedne male skrivene plaže-za one koji traže Kopakabanu na Dunavu. Ovde će je zaista pronaći. Ovde se možete zadržati dva tri sata, ali možete i ceo dan, jer domaćini nude i vožnju splavovima do Viminacijuma kao i vožnju gliserom do Srebrnog jezera.

Bela Crkva

Glavno jezero se nalazi na 800 m od centra grada. Najstarije i najurbanije jezero okruženo je plažama: Glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita Dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba…

Eto nekoliko predloga za super provod preko leta i opuštanje na ovim predivnim plažama ?!

Autor:Goran Popnovakov 2016