EXIT

Eto završio se još jedan cirkus u našem gradu sa rekordnom posećenošću gledalaca i slušalaca naših i stranih posetioca i muzičkih izvođača sa svih strana sveta ?! Sve je lepo upakovano sa dobrom organizacijom i novim muzičko tehnološkim inovacijama u vidu svetlećih rekvizita i novih ozvučenja koji su nove ritmove verno prezentovali svetski poznati i vodeći DJ-i i muzičke grupe nagrađivani MTV i drugim muzičkim nagradama sa vidnim učešćem države koja je tu prepoznala veoma dobru zaradu i samim tim podigla festival na jedan viši nivo. Exit festival je postao mega brend u svetu poznat širom planete gde se svake godine svakog drugog četvrtka organizuje muzički festival nagrađivan raznim priznanjima. Razni izvođači i muzičke grupe su prodefilovali kroz Petrovaradinsku tvrđavu gde su zabavljali i dizali na noge uz poznate ritmove najvećih hitova svih generacija koji vole dobru žurku na otvorenom kroz godine koje su za nama !

Evo malo podsećanje kako je sve to i počelo,pa da počnemo ?!

Egzit(službeno:EXIT)je višestruko nagrađivani muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2000.godine. Pored titule “ Najbolji evropski festival ”osvojene na Evropskim festivalskim nagradama u Holandiji 2014. godine sa 620.000 glasova iz celog sveta, Egzit je 2007. godine proglašen za najbolji evropski festival na Britanskim evropskim nagradama, a takođe je i rangiran kao jedan od najboljih velikih festivala na Evropskim festivalskim nagradama 2009,2010,2011,2012.i 2014.godine, kao i jedan od 10 najboljih festivala van Velike Britanije na Britanskim festivalskim nagradama 2013.i 2014.godine.

Morsko izdanje Egzit festivala, Si Dens festival,dobitnik je nagrade “ Najbolji evropski festival srednje veličine“na Evropskim festivalskim nagradama za 2014.godinu. Evropske festivalske nagradame predstavljaju jednu od najprestižnijih festivalskih nagrada na svetu.O Egzitu su pisali svi važni mediji sveta. Priznanja dobijena od medijskih magnata kao što su Si-En-En,Bi Bi Si, Tajm, Gardijan,SanDejli mejl, IndependentEuronjuz, Lonli Planet, samo su neka u nizu mnogobrojnih lovorika koje je Egzit pobrao, dok kao posebne prednosti Exita svetski mediji ističu spoj autentičnog muzičkog programa i nesvakidašnje festivalske lokacije, kao i magičnu atmosferu, jedinstvenu za festival od njegovih početaka pa sve do danas.

Gotovo tri miliona ljudi iz više od šezdeset zemalja širom sveta posetilo je festival, koji je tokom svog postojanja ugostio neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice kao i mnogobrojne domaće i regionalne zvezde. Od 2014. godine Egzit dobija svoje morsko izdanje u vidu Si Dens festivala, koji se održava na prelepoj plaži Jaz u Crnoj Gori, neposredno nakon održavanja Egzita. Zajedno Egzit i Si Dens festivali čine Egzit avanturu, jedinstveni letnji festivalski doživljaj koji obuhvata dva muzička događaja u dve države i predstavlja savršenu kombinaciju letovanja i muzike.

Nulti Egzit Noise Summer Fest je trajao 100 dana tokom leta 2000. godine na različitim scenama smeštenim između zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i leve obale Dunava. U početku je imao političku pozadinu, predstavljajući još jedan oblik antimiloševićevskog protesta. Aktivnosti Egzita su se odvijale pod maskom ohrabrivanja omladine da se zainteresuje za politički proces, a veze festivala sa pokretom Otpor i ostalim snagama koje su se zalagale za promenu vlasti bile su očigledne.

Na besplatne koncerte, predstave, tribine i filmske projekcije dolazili su mladi, ne samo iz Novog Sada već i mnogobrojni posetioci iz okoline i drugih gradova u Srbiji. Održana su 34 velika koncerta na kojima su svirali bendovi iz zemlje, 12 predstava, preko 120 filmskih projekcija(neke su prikazane premijerno u Novom Sadu), 20 tribina, 40 velikih žurki i 11 performansa. Festival se završio žurkom sa porukom„ Gotovo je ”pred oko 20.000 posetilaca, dva dana pre početka opštih izbora 24.septembra,na kojima je Milošević izgubio vlast. Žurka se zvala„ Izborno mesto br.1 ”.

Nakon dogovora sa gradskim vlastima oko korišćenja Petrovaradinske tvrđave, Egzit je preseljen na drugu stranu Dunava. Festival iz 2001.godine(6.14. jul)je bio zamišljen kao slavljenje Miloševićevog odlaska sa vlasti, i ponovno otvaranje države svetu nakon godina međunarodne izolacije. Te godine se događaj takođe odvijao pod sloganom EXIT-Noise Summer Fest. Različiti nivoi vlada(gradske, pokrajinske i republičke)su se pobrinule da događaj dobije dovoljne količine novca, pored već uspostavljenog tima sponzora. Prisustvo političara je takođe bilo veliko-festival je otvorio predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak i gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković. Osim toga, ministar finansija Božidar Đelić i guverner Narodne banke Mlađan Dinkić su izveli obrade pesama Ekatarine Velike.

Egzit 01 je trajao devet dana,a svakog dana se okupljalo u proseku oko 30.000 ljudi. Nastupali su strani izvođači kao što su Roni Sajz,Bob Sinkler,Finli KvejBanko de Gaja,Košin,Toni Alen, Menčajld,Maksimum rouč For hiro koji su svirali na glavnoj i di-džej sceni. Posetioci su imali priliku da ponovo vide izvođače iz republika bivše Jugoslavije, poput Darka Rundeka ili grupe KUD Idijoti, koji su malo pre toga počeli turneju po SrbijiOvo je takođe bila godina kada su organizatori festivala počeli da razvijaju njegov muzički profil. Uz Glavnu scenu, rezervisanu za najkomercijalnije izvođače(domaće i strane), uvedene su Di-džej,Rege i Rok scena. Kao dodatak muzičkom aspektu, na Egzitu 01 su se održale predstave brojnih regionalnih pozorišta, kao i radionice i socio-politički okrugli stolovi na kojima se razgovaralo o pitanjima kao što su pomirenje naroda bivše Jugoslavije.

Egzit 02

Izdanje Egzita iz 2002.godine(5.13. jul)je na mnogo načina bilo ponavljanje prethodne godine, što je značajno odstupalo od novog marketinškog slogana festivala Serbia are you ready for the future?(u prevodu„ Srbijo jesi li spremna za budućnost ?”) .Iako je nastupio veliki broj novih di-džejeva poput Dejvida Moralesa,Darena Emersona,El-ti-dži Bukema,Lotija,Maršala Džefersona, Erika Morilja, odnosno na Glavnoj sceni Ejžan dab faundejšona,Transglobal andergraunda, Smouk sitijaBlu stejtsa itd, Egzit 02 je uključio mnogo već viđenih imena poput Tonija Alena, MenčajldaBanka de GajeDarka RundekaRonija Sajza,Van Goga i Lav Hantersa.

Iako je posećenost ponovo bila dobra(više od 250.000 posetilaca za 9 dana), mnogi posetioci su bili razočarani odsustvom velikih i važnih izvođača. Osim toga, opšte mišljenje je bilo da devet dana, koliko je trajao festival, umanjuje njegov ukupni efekat.

Odmah nakon završetka Egzita 02, organizatori su objavili gubitak od 300.000 evra. Ovo je dovelo do kritika i optužbi za loše poslovanje od strane novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije. Stranka je objavila planove za osnivanje specijalne komisije u Skupštini Novog Sada koja će pregledati poslovanje festivala.

Egzit 03

Egzit 03 se održao od 3.do 6.jula 2003.godine. Organizatori su uvažili savete publike uvodeći velike organizacione i konceptualne promene. Festival je skraćen na četiri dana,a promovisana je i nova marketinška kampanja State of EXIT(država onih koji se zalažu za toleranciju, zaštitu životne sredine i koji žele da svet oko njih učine lepšim mestom za život). Osim toga, uklonjena je većina nemuzičkog sadržaja što je označilo početak komercijalne forme festivala. Ovo se vidljivo odrazilo na prisustvo reklama, od kojih se Egzit finansirao više nego od vladinih sredstava. Svaka od sedam scena je imala različitog sponzora, a cene ulaznica su podignute.

Od izvođača izdvajaju se Rolins bend,Triki,MolokoSterio em-siŠejn MakgovanDerti Vegas, ČambavambaSoul tu soul,Rambo AmadeusMizar,a ponovo su nastupili i Roni SajzDaren EmersonLoti i dr.

Egzit 04

Događaji koji su prethodili Egzitu 04(1.4 jul 2004.) bili su podjednako interesantni kao i sam četvorodnevni festival.Dana 7. juna, tri nedelje pre uvodne večeri festivala, četvoro organizatora je uhapšeno pod optužbom da su proneverili 12 miliona dinara falsifikovanjem finansijskih izveštaja.

Sestre Deana i Ivana Gligorić, osumnjičene za saučesništvo, brzo su puštene na slobodu. Međutim, Dušan Kovačević(predsednik Udruženja Egzit)i Bojan Bošković(generalni menadžer)su zadržani u tridesetodnevnom pritvoru, zbog mogućeg uticaja na svedoke. Oni su osumnjičeni da nisu prijavili stvarni prihod od prodaje karata za Egzit 03 pišući lažne fakture.

Tim Egzita bio meta političkog progona, na čelu sa sekretarom za štampu Aleksandrom Kolar, negirao je optužnice, tvrdeći da je festiva Hapšenje je bila velika vest u srpskim novinama, pa su čak i predsednički kandidati, koji su bili usred predizborne kampanje, učestvovali u kontroverzi. Dana, nakon ispitivanja sedam svedoka koji su potvrdili ranije policijske iskaze Kovačevića i Boškovića, njih d15.junavojica su pušteni posle sedam dana pritvora. Nijedna optužnica nije podignuta.

Nedelju dana kasnije iako je postojala mogućnost otkazivanje festivala, on je ipak održan.MTV je došao po prvi put na Petrovaradinsku tvrđavu da snimi dokumentarac o Novom Sadu i festivalu, kao i da pomogne akciju Egzita u borbi protiv trgovine ljudima.B ritanska muzička štampa je takođe prisustvovala festivalu, što je rezultovalo vrlo afirmativnim kritikama u časopisima NME i Modžo.

Na Egzitu 04 je uvedena Balkan fjužen scena za nastupe regionalnih izvođača. Glavna scena je bila rezervisana za„ zvezde ”:Masiv atak, Soulflaj,Igi end studžiz(koji su svirali sat vremena pesme sa svoja prva dva albuma),Sajpres hil,kao i za Ramba Amadeusa,Partibrejkerse,Darkvud dabObojeni program,i Lunu(grupu iz Novog Sada tokom 1980-ih, koja je ponovno okupljena samo za tu noć).

Na di-džej sceni su se pojavila imena poput Tima Masa,Sandera Klejnenberga,Rodžera Sančeza, dok je na Balkan fjužen sceni viđen povratak Kande,Kodže i Nebojše(nakon tri godine odsustvovanja)i nastup Zvonka Bogdana.

Egzit 05

Uz muziku,Egzit 05 je pratilo i dosta političkih dešavanja,pre i tokom festivalskih dana. Dolaskom Maje Gojković,tadašnjeg člana Srpske radikalne stranke,na mesto gradonačelnika u septembru 2004,mnogi su očekivali probleme za prozapadno orijentisani Egzit.Bilo je čak i spekulacija o prelasku festivala u Beograd.Uprkos tome,direktor Egzita Dušan Kovačević i gradonačelnica Maja Gojković su potpisali jednogodišnji Protokol o saradnji krajem marta 2005, utvrdivši uslove finansijske podrške grada festivalu u iznosu od 13 miliona dinara.Ovo je izazvalo negodovanje pojedinih nevladinih organizacija,kao i levičarski orijentisanih političara,poput bivšeg predsednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka.

Egzit 05 je održan od 7.do 10.jula 2005,dobio je dodatnu podršku kada je Bi-Bi-Si Radio 1 objavio da će uživo pratiti festival.Uz tim di-džejeva Eni Mak,Eni Najtingejl,Džajlsa Pitersona i Fabija koji su došli u Novi Sad,britanski slušaoci(kao i slušaoci Bi-Bi-Sija širom sveta)su mogli da čuju nastupe uživo i drugih izvođača.MTV se takođe pojavio,drugu godinu za redom.

Problemi su pratili festival od samog početka.Dvadesetsedmogodišnji posetilac festivala je nađen mrtav u svom šatoru u privremenom kampu Egzita pored tvrđave,na desnoj obali Dunava. Uzrok smrti je bilo predoziranje drogom.

Od prvobitne ideje da se održi minut ćutanja žrtvama srebreničkog masakra u ponoć poslednjeg dana festivala,ubrzo se odustalo zbog protesta posetilaca.Umesto toga,organizatori su objavili da će pustiti pesmu Eni Lenoks I Saved the World Today kao uspomenu na sve žrtve,ali je i ova ideja propala.Što se tiče muzičkog aspekta,uz glavne goste:Apokaliptiku,Garbidž,Vajt strajps, Fetboj Slim,Slejer,Andervorld,Jana Brauna,Discipline kičme,Lajbaha,Arhangela,publika je imala priliku da uživa u raznovrsnoj muzici. Ipak,zbog lošeg vremena festival je dva puta privremeno prekidan.

Više od 150.000 ljudi je posetilo festival za četiri dana.Po prvi put od osnivanja,na Egzitu je viđeno veće prisustvo stranaca(izvan država bivše SFRJ).Došlo je više od hiljadu Britanaca,što je bio rezultat izuzetno niskih cena ulaznica i pozitivnih kritika koje je festival dobio u britanskoj štampi.

Egzit 06

Reklamni pano festivala„Egzit“2006.ispred SNP

Polovinom aprila 2006,organizatori Egzit festivala su potpisali ugovor sa gradonačelnicom Majom Gojković,dogovorivši uslove trogodišnje saradnje sa gradskom vladom.

Egzit 06 se održao između 6. i 9.jula 2006.Otvaranju je prisustvovao i Evropski komesar za proširenje Oli Ren koji je održao tribinu o mogućnostima olakšavanja viznog režima.Britanski list„Obzerver” je najavio Egzit kao najbolji festival na svetu koji treba posetiti u 2006.godini. Pored muzike,promovisane su i kampanje za zapošljavanje mladih,ukidanje viza i kampanja protiv rasne diskriminacije.

Na festivalu je nastupilo više od 600 izvođača na 26 bina,a prema nezvaničnim procenama Egzit 06 je posetilo oko 160.000 ljudi.Najviše posetilaca bilo je trećeg dana festivala kada je na Petrovaradinskoj tvrđavi bilo 45.000 ljudi na koncertu Bilija Ajdola.Na tvrđavi je bilo stranaca više nego ranijih godina,i to najviše Engleza(oko 5.000)i Nemaca.Prvi izvođač na Glavnoj sceni je bila Lara Bi iz Slovenije,a na istom mestu te večeri su nastupili i Kardigans,Kalt i Franc Ferdinand.Od ostalih izvođača najzvučnija imena su bili Maks Kavalera,Dog it dog,Šaban Bajramović,Darkvud dab,Morisi,HIM,Pet šop bojs i Sizor sisters.Na Dens areni(koja je dobila ocenu najbolje bine)su nastupali Dejvid Geta, Erik Prids,Dejv Klark,Derek Mej,Džef Mils,Stiv Loler,Džejms Holden,Nik Voren,Džejms Zabila i mnogi drugi.

Čast da zastvori Egzit pripala je makedonskom muzičaru Kirilu Džajkovskom.A iako je bila najavaljena,Esma Redžepova se nije pojavila.Posetiocima je bilo omogućeno da prate polufinale i finale Svetskog prvenstva u fudbalu između Portugala i Francuske,a zatim i između Italije i Francuske.

Egzit 07

Fjužen scena

Tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić i generalni menadžer Egzita Bojan Bošković su 9. novembra 2006.potpisali protokol kojim je predviđena finansijska podrška festivalu u minimalnom iznosu od 30 miliona dinara godišnje,u roku od tri godine.Pored njih,sastanku su prisutvovali Rambo Amadeus i Branislav Babić Kebra,pevač Obojenog programa.

Istog dana je objavljeno da je Dušan Kovačević podneo tužbu protiv„Udruženja Egzit”,a posebno protiv njegovih članova Bojana Boškovića,Ivana Milivojeva i Vladana Jolera,kao i protiv internet provajdera NeobiVeratNet,optuživši ih za nelegalnu preregistraciju internet domena exitfest.orgna Boškovićevo ime.Kovačević je optužio Boškovića da je ovo uradio bez njegove dozvole i zatražio 40 miliona dinara odštete.Ubrzo je Dušan Kovačević podneo još dve tužbe protiv„Udruženja Egzit”u kojima se traži da se udruženju zabrani da koristi autorsko delo i žig Egzita,kao i da se utvrdi većinsko Dušanovo pravo nad autorskim delom Egzita.Kovačević je takođe pokrenuo kampanju„Sačuvaj Egzit”,koja je propagirala ideju da festival bude više od komercijalnog projekta,a potom je osnovao i „Egzit fondaciju”koja je imala za cilj da Egzit brend propagira u svrhu humanitarnog i društveno korisnog rada.

U međuvremenu su Bošković i predsednik izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić potpisali protokol o realizaciji projekta„Zimski Egzit”koji je trajao od 5.do 20.januara u šest vojvođanskih gradova.Izvršno veće je za ovaj projekat izdvojilo 4 miliona dinara.

Kamp za posetioce tokom Egzita 07

Produkcijska kuća„Komuna” je 19. januara ponudila Egzitovom timu pomoć u organizovanju i finansiranju festivala u narednih pet godina.Takođe,hrvatska kuća„Arian zabava” je ponudila da preuzme prava na Egzit i tri miliona evra autorima Egzita uz obavezu da aktivno programski učestvuju u uređivanju festivala prvih deset godina.Ipak,Kovačević,Bošković i Milivojev su 14. februara potpisali koautorski ugovor kojim su rešena sva sporna pravna pitanja.

Egzit 07 se održao od 12. do 15.jula 2007.Na njemu su glavne zvezde bili Bejsment džeks,Bisti bojs,Robert Plant,Prodidži,Vu-Teng klen,Snup Dog i Lorin Hil.Nastupilo je oko 400 izvođača na 24 festivalske bine.Sam festival je otvoren vatrometom i nastupom akrobatske grupe „Zvezde”,koja je nadletala tvrđavu avionima G-2 Galeb.Festivalu je prema procenama prisustvovalo oko 190.000 posetilaca,od čega 15-20.000 stranaca(pretežno iz Ujedinjenog Kraljevstva).

Tokom festivala se desio incident kada su petorica mladića napala povorku mladih koja je promovisala kampanju Saveta Evrope„Svi različiti-svi jednaki”.Napadači su ubrzo uhapšeni,a u petak je organizovana„Povorka različitosti”u kojoj je oko 300 ljudi prošetalo od centra Novog Sada do Petrovaradinske tvrđave.

Egzit je 6.novembra 2007.godine u Londonu izabran za najbolji evropski muzički festival na ceremoniji„Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva”(engl.UK Festival Awards)u saradnji sa „Yourope”,evropskom asocijacijom 40 najvećih muzičkih festivala u Evropi.Ova nagrada je prvi put dodeljena te godiNE

Egzit 08

 Egzit 08 se održao od 10. do 13.jula 2008.Najzvučnija imena festivala bili su Najtviš,Hajvs, Prajmal skrim,Seks pistolsi,Džulijet Luis end Liks,Ministri,Gogolj bordelo,Gosip i Manu Čao,kao i ponovo okupljena novosadska pank grupa Pekinška patka.Islandska pevačica Bjork je trebalo da se pojavi na festivalu,ali je njen nastup otkazan.Menadžeri pevačice su tvrdili da je razlog otkazivanja nastupa njena podrška nezavisnosti Kosova i Metohije koju je iskazala na koncertu u Tokiju.Generalni direktor Egzita Bojan Bošković je odbacio ove tvrdnje.Učestvovalo je više od 600 izvođača na 25 bina.

Trećeg dana festivala dogodio se nesrećan slučaj u kampu,kada je vetar odlomio granu koja je pala na jedan od šatora.Tom prilikom poginula je jedna osoba,a dve su teže povređene.

Egzit 09

Egzit 09 se održao od 9.do 12.jula 2009.Među izvođačima se izdvajaju:Mobi,Prodidži,Mednes, Lili Alen,Arktik monkis,Korn i Manik strit pričers.

Zbog tragedije koja se dogodila prethodne godine,planirano je da se kamp za posetioce izmesti na plažu„Oficirac“sa sremske strane.Međutim,visok vodostaj Dunava je poremetio ove planove,pa je dan pred otvaranje kampa odlučeno da se on premesti na Trandžament,u kasarnu Vojske SrbijeJanko Čmelik“.Na ovom Egzitu desio se još jedan smrtni slučaj,kada je jedan britanski posetilac pao sa ivice tvrđave.

Egzit 10

Jutro posle Egzita

Egzit 10 je održan od 8. do 11.jula 2010.Između ostalih,nastupili su:El Si Di Saundsistem,Misi Eliot,Plasibo,Vi hev bend,Pendalum lajv,Kemikal bradrs,Mika,Rojksop,Kristal kesls,Daz it ofend ju, je?,Rikardo Vilalobos,Džoš Vink,Erol Alkan,Dejvid Geta,Lejdbek Luk,Ej-Trak, Drti saut, Midnajt džagernauts,Džamajka,Antenat i mnogi drugi.Nastupilo je ukupno oko 600 bendova na 25 scena.

Egzit 11

Egzit 11 je održan od 7.do 10.jula 2011,a na njemu su nastupali:Arkejd fajr,Palp,M.I. A.,Editors,Džamirokvaj,Santi Vajt,Grajndermen,Portished,Bed rilidžn,Magnetik men,Darkvud dab,Tiga,Dedmaus,Džejms Zabijela,Svi na pod,Superhiks,,Karl Krejg,S.A.R.S.,Veliki prezir,Gruv armada,Džinks,Fed l grand,Pol Kalkbrener,Eva Braun,Disciplina kičme,Partibrejkers i dr.

Egzit 12

Trinaesti po redu Egzit bio je održan od 12.do 15.jula 2012.Karte za festival puštene su u prodaju tokom decembra 2011.Neki od izvođača koji su učestvovali su:Gans en rouzis,Nju order,Gosip, Vulfmader,Buraka som sistema,Riči Hotin,Mis Kiten,Art dipartment,Makeo Pleks,kao i članovi Kadenca etikete Lučano,Ribut lajv,Keni Larkin,Robert Dijec,Majan Nidam i dr.

Egzit 2012 je svrstan među deset najboljih evropskih muzičkih festivala koje treba posetiti u ovoj godini.

Krajem 2012. godine generalni menadžer Egzita Bojan Bošković je podneo ostavku, a država je najavila ukidanje finansiranja festivala.

Egzit 13

Četrnaesti po redu Egzit je bio održan od 10.do 14.jula 2013.godine,ukupno trajući pet,umesto klasičnih četiri,dana.Neki od izvođača koji su učestvovali su: Atoms for Peace,Bloc Party,Nile Rodgers & Chic,CeeLo Green,Snoop Dogg,Nick Cave and The Bad Seeds,Fatboy Slim,The Prodigy,David Guetta,Moonspell,Alice Russell,Cockney Rejects,Chase & Status,Prong,Charged GBH,Diplo,Eric Prydz,Jeff Mills,Matador LIVE!,Pan-Pot,Rudimental,SBTRKT,Seth Troxler,Xilent,Kerri Chandler,Guti,Prototypes,DJ Fresh,Delilah,Apollonia,Broke’n’£nglish,Brookes Brothers,Gregor Tresher,DBridge,Friction & Linguistics,Camo & Krooked,Dynamite MC,Ana Popović,Rambo Amadeus,Lollobrigida,Bjesovi i mnogi drugi.

Egzit je promovisan u Euronews listi deset najboljih evropskih festivala 2013.godine objavljene u maju 2013.Silo Grin je održao poseban nastup povodom rođendana Egzit festivala 28.juna na Trgu Slobode u Novom Sadu.Nastup je bio besplatan za sve,i predstavljao dodatni,šesti dan Egzit festivala.Gotovo 30 000 posetilaca je prisustvovalo nastupu.

Dodate su i dve nove bine-Rifs end Bits,za ljubitelje rok i pank žanrova;kao i Gaia Eksperiment Trans bina.Drugi regionalni Jut Fer se održao na Trgu Slobode i Katoličkoj porti neposredno pred poečtak festivala,u ponedeljak 8.juna i utorak, 9.juna,respektivno.Takođe je organizovan muzički program Get Eksajted u sklopu Jut Fera,čiji je ulaz bio besplatanViše od 200 000 posetilaca je prošlo kroz kapije festivala tokom pet dana.

Četrnaesto izdanje Egzit festivala je takođe osvojilo prestižnu nagradu „Najbolji veliki Evropski festival“ sa više od 620 000 glasova publike širom sveta, u kategoriji sa preko 300 festivala iz 34 zemalja.Egzit je takođe izabran kao jedan od deset najboljih festivala na UK Festival Awards 2013, sa više od 575 000 glasova publike.

Egzit 14

Petnaesti po redu Egzit festival je bio održan od 10.do 13 jula 2014.

Četrnaestog Januara 2014.godine,Egzit Festival je osvojio nagradu“Najbolji Veliki Evropski Festival“na 5.Evropskim Festivalskim Nagradama.Sa preko 620 000 glasova publike širom sveta,Egzit je poneo prestižnu prvo mesto u kategoriji Najbolji Veliki Evropski Festival,takmičeći se sa preko 300 festivala iz 34 zemalja.Ceremonija Evropskih Festivalskih Nagrada se odvila u De Osteportu,u Groningenu,Holandiji.

Petnaesto izdanje Egzit festivala je održano u vidu osmodnevne Egzit Avanture,sa sloganom „Jedna avantura,dve zemlje,osam dana,bezbroj sećanja“Avantura je podrazumevala tri različita festivala: Rock@Exit festival održan 11.juna,na kojem su nastupili Queens of the Stone Age;Egzit Festival održan od 10.do 13.jula na Petrovaradinskoj Tvrđavi u Novom Sadu;i na kraju Sea Dance festival od 15.do 17.jula na obali Jaz u Budvi,Crnoj Gori.Program jednodnevnog festivala Rok et Egzit,održanog 11.juna,je sadržao:Queens Of The Stone Age,Partibrejkers, Eyesburn,Ritam Nereda,i Repetitor.

Novi,Si Dens festival,je organizovan u čast petnaestog Egzit festivala.Si Dens je predstavljao produžetak originalna četiri dana Egzita.Održan od 15.do 17.jula,festival se sastojao od 3 intenzivna dana muzičkih i kreativnih nastupa.Festival se održao na oblai Jaz u Budvi,u Crnoj Gori.Ključne bine Si Dens festivala uključuju glavnu binu-sa kapacitetom od 30000 posetilaca – potom Dens Peridajs,Rege Stejdž,Sajlent Dens,Latino Stejdž,Sinema,i Čil zona.

Program prvog Si Dens festivala je sadržao:Jamiroquai/Underworld/Example Live/Bad Copy/Darkwood Dub/Kiril Djaikovski ft.TK Wonder/Eddy Temple-Morris/Eyesburn/Juan Atkins/Klingande/Lollobrigida/Mark Knight/Neno Belan & Fiumens/Patife/Rambo Amadeus/Roger Sanchez/Tara McDonald/Timo Maas/Urban & 4/Who SeeTreći regionalni Jut Fer je uspešno održan u Novom Sadu od 8.do 9.jula,pod organizacijom Egzit Fondacije,Turističke Organizacije Novog Sada i Departmana za turizam i ugostiteljstvo.

Egzit 14 je nominovan u kategoriji“Najbolji Evropski Festival“na Evropskim Festivalskim Nagradama 11.novembra 2014.godine,prošavši u finale kategorije zajedno sa 12 drugih festivala.

Egzit 15

Egzit 2015 održan je od 9.do 12.jula 2015.Tema Egzita bila je proslava 15.rođendana festivala pod parolom“15 godina deljenja ljubavi“.Egzit avantura je i ove godine predstavila Si Dens Festival,održan na plaži Jaz u Crnoj Gori od 15.do 18.jula. 

Eto koliko je prošlo vremena od održavanja prvog EXIT-a i silnih izvođača koji su tu pravili prave žurlke na otvorenom,ja lično nisam mogao da uskladim posao sa godišnjim odmorom u periodu kada se festival održavao….Ali hvala bogu imam naslednike koji su tu da tatu zamene i prepričaju nove momente u svetu muzike i ostale događaje vezano za EXIT…Žao mi je samo što nisam stigao da odem da gledam koncert rock muzičara Bili Idola koji je imao neverovatan nastup pred 50000 gledalaca…

Autor:Goran Popnovakov 2016

Advertisements