GOBLEN

Verovatno ste svi sa brdovitog Balkana imali priliku videti na nečijem zidu šarene sličice svih boja i veličina, koje su se ponosno uzdizale u svojim baroknim zlatnim okvirima, kao da se rugaju svom neuglednom rođaku miljeu, koji je beživotno visio sa televizije. Te bobičaste slike su obično prikazivale pitome i slatke prizore prigodne za celu familiju, zamišljene čobanice gustih pletenica,s latke psiće tugaljiva pogleda, vazu maćuhica ili neki religijski motiv.

Image result for gobleni wikipedia

Goblenfr. goblén)je čest naziv za tkaninu sa slikom(u Francuskoj poznat kao tapiserija) odnosno za zidni ukras sa utkanim slikovnim scenama. Naziv je izveden iz naziva radionice Manufacture des Gobelins koju je osnovala istoimena porodica farbara.

Image result for gobleni

Ona se od 1662. nalazila u kraljevom vlasništvu Luja XIV pod imenom Manufacture royale des gobelins(kraljevska manufaktura goblena)i pod umetničkim nadzorom slikara Šarla Le Brena. Bila je jedan od najpoznatijih proizvođača tapiserija u Evropi. Nacrte za goblene izrađivali su i poznati slikari Rafael,Fransoa Buše i Goja.

goblen,vez,retro,mrtva priroda,ciganka

Gobleni su predstavljali utelovljenje socijalističkog kiča, a njihovi verni pratioci su bili gore spomenuti miljei koji su rigali čipku po većini tadašnjih domaćinstva. Gobleni su šezdestih i sedamdesetih bili veliki hit, a domaćica koja nije vezla goblene, smatrana je najnižom vrstom društvene otpadnice, a ostale vredne dame su s podsmehom gledale na njen otužni, goblen.

Image result for gobleni wikipedia

Vilerov Goblen

Image result for gobleni wikipedia

Gobleni koji ih ima na hiljade i koji su se radile godinama bile su poklonjivani za svadbe, krštenje i rođenje dece kao vredan poklon u znak poštovanja…

Image result for gobleni wikipedia

I u našoj kući se nalazi pun zid različitih goblena koja su naše bake vredno radile u trenucima dokolice i slobodnog vremena ! Lepo izgleda, a ima i umetničku vrednost koja godinama dobija sve više poklonika. Hvala pažnji, svako dobro, nadam se da sam vas malo podsetio na sretne dane ?!

Autor:Goran Popnovakov 2016

Advertisements