SNEŠKO BELIĆ

Sneško Belić je antropomorfna snežna skulptura koja treba da predstavlja čoveka. Obično ih prave deca radujući se dolasku zime i snegu u onim krajevima Zemljine kugle gde sneg pada. U nekim slučajevima, učesnici zimskih festivala prave veliki broj ovih skulptura. Sneško je kratkog veka, te je dobar primer umetničke instalacije.

Prva pisana dokumenta koja svedoče o postojanju Sneška Belića potiču iz 16.veka(na primer kod Šekspira). Ovaj poluparni lik se sledeće spominje u dečjim pesmicama 1770. godine u Lajpcigu. Tek početkom 20.veka postaje redovna pojava vezana za proslave pred kraj godine. U nekim zemljama danas se on vezuje za proslavu Božića, ali najčešće se pravi u znak proslave zime,prvog snega i za zabavu mladih. U dvorištima i parkovima stoji sve dok se ne istopi. Sneško Belić se sastoji najčešće od tri snežne kugle poređane jedna na drugu, pri čemu je donja kugla najveća, a gornja je najmanja. U nekim krajevima sveta sneško se pravi tako što se sneg samo gomila u vis. Kugle za sneška se prave tako što se u rukama napravi grudva veličine srednje lopte,a onda se kotrlja po snegu i tako raste do željene veličine. Da bi sneško što više podsećao na čoveka, on se ukrašava: kamenčići i ugalj se često stavljaju za usta i oči, nekad i kao dugmad zamišljenog kaputa, a šargarepa najčešće posluži kao nos. U slučaju da mu od snega nisu napravljene ruke, stavi se metla, motka, ili bilo šta drugo što tome posluži. U Ujedinjenom Kraljevstvu se sneško najčešće pravi od dve snežne kugle. U SAD-u se uglavnom pravi sa tri kugle. U Litvaniji se sneško naziva“ čovek bez mozga ”(litv.senis besmegenis ili sniego senis). Kao znak protesta protiv svoje vlade, u zimu 2005. godine Litvanci su oko svog parlamenta postavili 141 sneška, po jednog za svakog parlamentarca.

Titulu najvećeg u svetu dosad,nosi sneško koji je 2008.napravljen u američkoj saveznoj državi Mejn. Bio je visok 37,2 m i nazvan je po senatorki koja je predstavljala Mejn u to vreme,Olimpija Snou(engl. Olympia Snowe). Prethodno najveći sneško je bio napravljen u istom mestu 1999. godine i takođe u čast ondašnjeg senatora.

Image result for sneško belić

Deo pisanog sadržaja skinut sa mreže da bi se ispunila forma članka i samog sajta…Hvala na pažnji, svako dobro i dobro se izgrudvajte…

Autor:Goran Popnovakov 2016

 

 

Advertisements