DRVOSEČE

Drvoseče mogu da ispričaju izuzetne priče o svom zanimanju koje se menjalo pojavom industrije. Pokazujući kako je tehnologija promenila živote savremenih drvoseča, ali borba čoveka protiv sila prirode ostaje ista. Suočeni s mehaničkim kvarovima i krajnje nepovoljnim vremenom i terenom, njihov je život u stalnom iskušenju. Popucali kablovi, otkinuti trupci i opasne mašine su među mnogim opasnostima koje svakodnevno prete njihovim životima i sigurnosti. Sve i svašta može poći po zlu, a čak i najjednostavnija pogreška može značiti smrt.

Image result for drvoseče

Pored svih činjenica još uvek se nedovoljno piše i govori o sve većem i neracionalnijem korisćenju šumskih resursa u svakom delu planete. Ovakva nebriga mogla bi da dovede do velike ekološke katastrofe svetskih razmera, ako uzmemo u obzir koliko važnu ulogu igraju šumski ekosistemi i koliko su zapravo važni za biosferu naše planete.

drvoseci-sajla-odsekla-prste.jpg

U Sjedinjenim Američkim Državama je“ eksploatacija žive prirode “ bila tako brutalna i nagla, naročito u poslednja dva veka,“ nikada u istoriji nije čovek tako naglo opustošio šume „. U toj prostranoj zemlji od ogromnog šumskog pokrivača iz Kolumbovog vremena ostala je jedva jedna petina šume .Polovina Afričkih šuma je sasvim iščezla. Tajland je izgubio četvrtinu svojih šuma u poslednjih desetak godina a Filipini jednu sedminu u poslednjih pet godina. Velike površine u brdima Himalaja imaju već izgled površine Meseca, kao što je slučaj i sa znatnim površinama na Bliskom Istoku, Mediteranu i u mnogim drugim delovima naše planete gde čovek ne vodi nikakvog računa o šumskom resursu.Sve veće uništavanje šuma u Nepalu dovodi do njegovog klizanja ka moru. Poznate džungle Južne Azije uništavaju ratari i to postaje sve intenzivnije. Prema podacima Ujedinjenih Nacija“80 miliona azijaca seku godišnje oko 48 miliona jutara šume; dve trećine svetske proizvodnje tvrdog drveta dolazi iz Jugoistočne Azije:eksplatacija drveta je tako intenzivna da će biti iskrčena sva šuma u ravnicama Malezije do 2012 godine“. Možemo da navedemo i veliki broj primera iz raznih oblasti i područja Zemlje, naročito na njenoj južnoj hemisferi, mada ni severna nije pošteđena velikih seča šume.

Image result for drvoseče

Tako na primer u civilizovanoj i kulturnoj Belgiji,zemlji sa 30.500 km² i preko 280 stanovnika na kilometru kvadratnom,šume danas obuhvataju samo 18% od celokupne površine teritorije i one imaju uglavnom izgled lepo uređenih parkova. Kada sumiramo i analiziramo sve podatke na kraju i pored svih činjenica još uvek se nedovoljno piše i govori o sve većoj degradaciji šuma na čitavoj planeti koje mogu da dovedu do opšte svetske ekološke katastrofe.

Image result for ŠUME U SVETU

Uzimajući u obzir ogromnu ulogu koju šumski ekosistemi imaju u biosferi naše planete od posebnog značaja su uloge svih većih udruženja i organizacija a posebno Ujedinjenih Nacija u rešavanju ovog svetskog problema, ali ipak svaka zemlja pojedinačno mora da rešava svoj problem jer se samo tako može postići poboljšanje na globalnom nivou. Hvala na pažnji,svako dobro i čuvajte naše šume….

Autor:Goran Popnovakov 2016

 

Advertisements