ZIMSKI SAN

Zima nas je naterala da se toplo odenemo,upalimo grejanje i iz toplih soba gledamo kako mraz ili snežne pahulje prekrivaju dolove i bregove. Kad pritisnete nosiće uz hladne prozore dok iz mamine kuhinje miriši fina večera, pomislite li što sada rade životinjice ? Imaju li se kamo skloniti, gde pronalaze hranu ?

Image result for životinje zimi

Da bi životinje preživele zimu, moraju se dobro pripremiti. Mnoge od njih čine zadivljujuće stvari kako bi preživele, npr.prespavaju čitavu zimu. Taj vrlo dubok san naziva se hibernacija. U tom stanju životinje trebaju vrlo malo, ili čak nimalo hrane. Najpoznatiji zimski spavač je medved, ali zimu prespavaju i tvorovi,neke vrste šišmiša i žaba, zmije i neki kukci. Druge životinje zimi ostaju aktivne, pa se moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.

Image result for životinje zimi

Najteže im je doći do hrane. Životinje koje spavaju zimski san puno jedu leti kako bi stvorile masne naslage koje im pomažu izdržati dugu zimu bez hrane. Neke životinje, poput veverica, miševa i dabrova, u jesen skupljaju dodatnu zalihu hrane i spremaju u svoja zimska skrovišta. Zečevi i jeleni za jelo skupljaju mahovinu, grančice,koru i lišće .Neke druge životinje prilagođavaju se tako da u različitim godišnjim dobima jedu različitu hranu. Tako,primer, crvena lisica u proleće, leto i jesen jede voće i kukce, a zimi,kada ih ne može naći, umesto njih jede male glodavce.

zivotinje_u_zimu3

Za zaštitu od hladnoće, životinje već u jesen dobivaju čvršće, gušće i toplije krzno, koje kod nekih menja i boju, kako bi se lakše sakrile u snijegu. Druge zaštitu nalaze u rupama u drveću, u starim deblima, ispod kamenja i lišća, ili pod zemljom. Da bi im ostalo toplo, veverice i miševi se znaju skupiti u grupice u kojima se greju stišćući se jedni uz druge.

Image result for životinje zimi

Neke ptice pre zime migriraju. To znači da se sele u druge delove svijeta gde je toplije i gde mogu naći potrebnu hranu. Svoje daleko putovanje u toplije krajeve počinju već u jesen. Neke putuju u jatima.Jato gusaka, na primer,leti u obliku slova „V“ praveći pritom veliku galamu. Neke druge ptice,kao na primer drozdovi, gnjurci, čaplje, neke sove, kukavice i detlići, lete same. Kao što vidimo, za životinje je zima velik izazov i nije im lako preživeti.

Image result for životinje zimi

Zimi baš ne možete vidjeti kukce. Oni se sklupčaju ispod kore panja ili drveta i ostaju nepokretni čak i kad ih pokrije inje i sneg. Najpoznatije zimske spavalice su medvedi, ježevi, veverice, jazavci, miševi, i hrčci. Medved zaspi već u kasnu jesen. Ali, čuvajte se i ne motajte se medi oko brloga ! On ima lagan san i čuje sve što se zbiva oko njegovog brloga. Čak ustaje i mota se uokolo u potrazi za hranom, a onda se opet vraća svojoj kući.

medo_zimi_2012

Veverice marljivo ujesen skupljaju plodove i spremaju ih u skrovišta kako bi zimi,u trenucima buđenja imale što jesti.Imaju nekoliko skrovišta jer su zaboravljive, pa će se zimi setiti bar jednog gde ih čekaju lešnjaci. Ali zato u njihova skrovišta znaju zaviriti neke  životinje leštine koje se nisu pripremile za zimu i onda pojedu vevericama njihove zalihe.

Image result for životinje zimi

Jež se leti udeblja duplo od svoje uobičajene težine.Ježeva kućica se nalazi u zemlji i obložena je starim lišćem,mahovinom i travom. Unutra je ježiću toplo i on svoju kućicu ne bi dao nizašto.Jazavac zimski san spava u dubokoj rupi u zemlji koju oblaže suvim lišćem i travom. I on se, kao medved, budi iz sna čim malo otopli, prošeta oko svog brloga i ponovo odlazi na spavanje.

Image result for životinje zimi

Puh prespava čak šest meseci zimskog sna zahvaljujući debelom sloju sala koje je skupio u toku leta.Ribe isto spavaju zimski san. Zavuku se u jatima duboko u mulj ili leže na dnu. Žabe se zavuku u mulj na dnu jezera ili reke. Za to vreme dišu preko kože. Kad je, jako hladno, žabe se čak mogu i zalediti ! Kad otopli, jednostavno se odlede ! To je zato što žabe, zmije i gušteri menjaju telesnu temperaturu. Njihova temperatura zavisi o tome gde se nalaze.

Image result for životinje zimi

Valjda sam uspeo dočarati zimski život divljih životinja koje se teško snalaze u sve manjem životnom okruženju koje je čovek uspeo smanjiti i prepoloviti samo u zadnjih 50 godina, a što se ekosistema tiče to je posebna priča ?! Hvala na pažnji, svako dobro i brinite o životinjama!!!

Autor:Goran Popnovakov 2017

Advertisements