ODELO NE ČINI ČOVEKA

Odelo ne čini čoveka kao što je nepisani pravilo, ali ipak neke forme i pravila oblačenja moraju da se ispoštuju u društvu ?! Ako prvi put treba da nosite odelo, ili ste, pak, veteran koji ipak hoće da proveri da li sve radi ispravno, pogledajte listu pravila koja sledi i budite sigurni da ne kršite neka od osnovnih pravila pri nošenju odela.

Image result for odela

Sako treba da je zakopčan kada stojite. Ako na sakou postoje dva dugmeta, gornje je zakopčano, dok donje uvek treba da ostane otkopčano. Ukoliko je sako sa tri dugmeta, mogu biti zakopčana gornja dva ili samo srednje.

Related image

Prema legendi, kralj Edvard VII davne 1900. godine nije zakopčao poslednje dugme na svom sakou, što su svi prisutni razumeli kao novu modu – koja se zardžala do danas, i važi da muškarac u odelu ne zakopčava poslednje dugme na svom sakou.

Image result for odela

Kada sedite sako je uvek otkopčan.

Related image

Trodelno odelo može izgledati staromodno ukoliko prsluk nije dobro ukrojen i uzan. Da bi proverili da li vam je sako odgovarajuće veličine, trebalo bi da možete da stavite pesnicu između grudi i zakopčanog sakoa.

Sako treba da dođe do sedišta stolice kada sedite. Tako ćete najbolje proceniti koja je savršena dužina sakoa za vas.

Nemojte zaboraviti da odšijete šliceve na novom sakou pre prvog nošenja.

Kog će materijala vaše odelo biti, procenićete u zavisnosti od toga koliko ćete to odelo nositi. Za svakodnevno nošenje odaberite odelo punijeg štofa, oznake niže od „super 100“. Nivo kvaliteta materijala se određuje oznakama „super 100S“, „super 120S“ i „super150S“. Najboljeg kvaliteta su odela sa poslednjom oznakom, koja pored najveće cifre imaju i najveću cenu.

Tradicionalne boje za muška poslovna odela su teget, crna i tamno siva. Ako nosite košulju sa dezenom, obavezno stavite jednobojnu kravatu, i obrnuto, ako ste odabrali upečatljivu kravatu, sparite je uz jednobojnu košulju.

Ispod sakoa uvek nosite košulju dugih rukava. Manžetne košulje treba da vire jedan do tri centimetra.

Image result for odela

Maramica koja se stavlja u džep se ne usklađuje sa odelom, već sa košuljom ili kravatom.

Related image

Nemojte preterivati sa aksesoarima. Maramica u džepu, šnala za kravatu i dugmad za manžetne mogu biti previše da se nose zajedno.

Image result for odela

Šnala za kravatu ne sme biti šira od kravate.

Nikad nemojte nositi sportski sat uz odelo.

Image result for odela

Uz elegantno odelo uvek idu elegantne čarape. Boja se usklađuje sa bojom pantalona i treba da budu za nijansu tamnije. Čarape treba da budu dovoljno dugačke da se ne vidi noga kada sedite. Deo teksta skinut sa mreže da bi se ispunila forma članka i samog sajta. Hvala na pažnji i lepo se oblačite…

Autor:Goran Popnovakov 2017

Advertisements