ALKOHOLIZAM

Svako od nas je nekad popio negde alkohol na nekom slavlju, neobavezno u kafiću, ili kući posle ručka uz koju čašu vina ili flašu piva bi utolili žeđ i nazdravili sa svojima. Sve u nekim normalnim granicama ispijanja alkohola može da se toleriše od strane okoline ukoliko to nikog ne ugrožava ni fizički ni psihički. Neki ljudi jednostavno ne mogu da se kontrolišu i počinju da preteruju u ispijanju pića a onda to prelazi u jednu drugu zavisnost ?!

Резултат слика за stop alkoholizmu

Zavisnost od alkohola je delikatna tema. Alkoholizam je jako rasprostranjen prvenstveno zbog činjenice da je alkohol je lako dostupan i zašto da se ne popije čaša piva po vrelom danu ili čaša vina uveče u društvu prijatelja ? Problem je u tome što nekim ljudima alkohol donosi prijatne trenutke, a nekima godine suza i skandala. „ Ako ne možeš da piješ, nemoj da piješ.“ – kaže narodna mudrost. Kada se onda treba zamisliti i zaustaviti ?

Резултат слика за alkoholizam

Pijan čovek je potpuno druga osoba. Sa vremenom se karakter opijanja menja. Pojavljuje se razdražljivost, nezadovoljstvo, težnja za dokazivanjem bližnjima da oni nisu u pravu, sukobljavanje s njima. Čovek sve češće govori ili radi u pijanom stanju ono što mu u treznom stanju ne bi palo na pamet. U ovoj fazi često osoba seda za volan pod dejstvom alkohola i slupa auto. A još se kroz određeno vreme pojavljuju rupe u pamćenju.

Сродна слика

Bez obzira na očigledne negativne posledice, na zahteve bliznjih da prekine sa uzimanjem alkohola, unutar osobe obrazuje se potreba da sve češće oseti prijatan uticaj alkohola. Obrazuje se želja, psihička potreba za alkoholom. Pojavljuju se opravdanja  tipa: “ Pod stresom sam, niko me ne razume, vi ste me iznervirali itd”. 

Резултат слика за alkoholizam

Alkohol, kao i svaka psihoaktivna supstanca, menja osobu. Ukoliko je ranije osoba imala planove, cenila porodicu, karijeru, reputaciju, bavila se sportom, sa vremenom joj sve to izgleda glupo i nepotrebno. Glavno mesto u sistemu vrednosti počinje da zauzima alkohol. Zbog toga počinje socijalna degradacija – gubitak porodice, posla, društvenog položaja. Pijančenje postaje glavni cilj u životu alkoholičara.

Сродна слика

Opšte je poznato da kad osoba uzima velike količine alkohola, sutradan pri trežnjenju oseća niz neprijatnih simptoma: ima nervozu, osećaj unutrašnje drhtavice, tremor, lupanje srca, mučninu, vrtoglavicu, znojenje. To je tzv. mamurluk. Sa godinama ovi simptomi postaju sve intenzivniji i osoba sve teže podnosi mamurluk, ona počinje da traži sredstvo koje bi joj pomoglo da izađe na kraj s apstinencijalnim sindromom.I nalazi ga u tome da ukoliko popije još alkohola na neko vreme oseća se bolje. Tako i dolazi do redovne upotrebe alkohola, kada su čoveku potrebni vino, pivo ili votka samo da bi se osećao „normalno“ i da nema mučni mamurluk. Donekle osoba ujutru može da se kune da više neće piti, ali već kroz nekoliko sati će ponovo potrčati za alkoholom. Apstinencijalni sindrom je veoma težak i opasan.

Резултат слика за stop alkoholizmu

Radi se o zavisnosti od alkohola. Do tog momenta promene u organizmu postaju nepovratne. Zbog poremećenog metabolizma, ishrane, toksičnog uticaja alkohola menja se spoljašnji izgled bolesnika – koža, lice, pojavljuje se tremor, menjaju se pokreti. Strada pamćenje, viša nervna delatnost, dolazi do raspada ličnosti, demencije. Unutrašnji organi – jetra, krvni sudovi, srce takođe su razoreni i bolesnikovi dani su, nažalost, odbrojani. Deo teksta skinut sa mreže da bi se ispunila forma članka i samog sajta. Hvala na pažnji i nemojte da preterujete sa alkoholom !

Резултат слика за stop alkoholizmu

Autor:Goran Popnovakov 2017

Advertisements