MANILA


Ustade baba da narani svinje i da spremi traktor za njivu jer treba da se ide da se skida kuruz jer beše vreme za to. Probudi i derana jer mu je trebao da pomogne da natovari prikolicu sa džakovovima žita i soje i par prasića koje mu je krmača oprasila. A koje je prodao onomad kada je bio na pijaci i po dogovoru odnese u drugo selu koje je bilo udaljeno dva frtalja sata donde.

imt-533-07.jpg

Fruštukovali na brzinu jer su žurili da stignu do sela i nazad do njihove njive jer ih je čekao veliki poso taj dan. I tako dok su otišli i vratili već sunce granulo uveliko na nebu. Počeše skidati kuruz, umorili se dobro kad u neko doba baba kaže;- Pero daj vode žedan sam ko kamila !- A gdi je balon babo nema ga nigdi ?- Pa zar ga nisi stavio u traktor kako sam ti reko, ne znam babo ubi me nisam te čuo ?! A baba skine kaiš pa udri derana po leđi !- Mrš kući po vodu i ne vraćaj se bez balona sledeći put ćeš čuti šta sam ti govorio ? 

profimedia-0253576325_1000x0.jpg

I tako deran krenu peške po vodu, srećom njiva beše pri selu pa nije moro dugo šetati do kuće ?! Mati ga dočeka kući na vrati pa ga stade koriti šta je sad šta si sad opet naradio, jer je bio poznat da navek nešto uradi kako ne treba ?- Posla me baba po vodu kaže da mi je reko da spakujem balon u traktor, a ja se nešto ne sećam toga ?! Balon beše ostade kod bunara gdi je baba punio vode pa zaboravio da ponese i ostavi u traktor. I tako deran dok se vraćao nazad na njivu dočekaše ga seoski kerovi pa ga stadu vijati tako da su mu sve čakšire iskidali. Srećom naiđe prvi komšija pa ih otera ? Pera dospe do babe onako sve izujedan i izderan da su mu čakšire spadale sa njega. Baba kad ga je video- Šta je Pero moj, šta je bilo, šta se desilo ? I deran mu ispriča šta je bio i još mu spomene da je on zaboravio balon sa vodom kod bunara kad su kretali.

rsz_opasanpas.jpg

Baba ga stade ljubiti i izvinjavati se- Izvini sine malo sam se umorio danas da mi je svega dosta idemo kući na ručak i da malo prilegnem nisam nešto dobar ? Čakšire mu vezo manilom da mu ne spadnu i dok su se vraćali sa njive viknu deran- Babo eno ih kerovi oni što su me napali ! Kad zaustavi traktor iskoči i uzme motku iz prikolice pa stade vijati i tući kerove po šoru sve kosti beše pucale kad ih je baba dovatio da mlati po leđi ! 

d213f0a1618fd1a9c5668cbddfc83566_L.jpg

Kad dospeše kući baba ispriča mater šta se dogodilo i da se ogrešio o derana jer nije bio kriv ovaj put i da ga kerovi ne bi izujedali da ga nije slao po vodu ?! Deran je par dana bio pošteđen svega, samo je spavao i stalno nešto izvoljevao posle toga ? A kerove nisu više viđali po selu kad ih je baba bio dovatio verovatno su se negde beše zavukli i crkli od batina ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.