ČVARCI


Moram vam nešto kasti svi znate šta znači zabijačka ili ste bili kod nekog, ko radi i od sela živi od kako je sveta i veka na ovim prostorima, a ko ne zna mogu da dočaram pravi smisao života ili bar da pokušam ?!

plzen_cz_1410624919_plzen_cz_1410612949_zabijačka

Svake godine u zimu posle crkvenih postova pred Božić i velikih svetaca u narodu se rade poslovi priprema zimnica i obavljenja zabijački pri pravljenja salamura, sušenja slanina, šunki i kobasica kao i topljenju masti i čvaraka. E to je posebna priča koju vam moram ispričati kad odem u komšiluk ili kod svojih na selo ?!

varci_u_kotlu02268

Uh al ja volem čvarke onako vruće šakački da ih jedem pa dobro osoljeni, pored oranije da stojim da se grejem, al ne volem da se puno mešam kad se neko dovati tog posla kad se topi mast. Mogu da se primaknem da dodam koju šapuriku i to je sve naopako da se nešto umorim ta nisam lud kako ću držati čašu sa špricerom da me posle boli ruka taman posla, iju ko je još to video ?! Tu sam da dajem dršku i podršku, ha, ha, ha al sam bezobrazan kad su ovakvi poslovi u pitanju. Da pomognem sosi kad postavlja astal i ostale đakonije pride, da brojim kolko ima napravljenih kobasica i urki i naravno kolko tabli slanine će biti za salamuru ?!

domácí zabijačka Libor  12540316_1025993847442371_334668649_n.jpg

Da se primaknem kad se jede a odmaknem kad se nešto radi ko što je neko pametan reko i da se pravim gazda sa ruke na leđi idem po avliji da gledim kolko ima još u oboru svinja i hvalim majstore kako su poso dobro uradili a domaćicu posebno znao hvaliti kako je paprikaš dobro skuvala onako sa rezancima pa malo ljući da špricer bolje klizi ?! A kad krenem posle napornog dana koje sam proveo kod svog prvog komšije znao otići na najlon gdi neki majstori na talandiri peku sveže kobasice koje mirišu po celoj pijaci i pride tope one iste čvarke sa početka priče gdi mušterije čekaju u redu za šaku čvaraka. A ja se u sebi stadem smejati pa mislim ne znate kolko sam ja čvaraka pojeo pride dok sam se grejao kod oranije da mi je sve muka kad pomislim na njih ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2017


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.