KUVANO VINO


–  Jao što je zima danaske kanda ću se razboleti, viče Steva kad je usto svojoj ženi Mari pa se stade nameštati do šporeta da se zgreje da može valjda bi u rernu ušo kolko mu je bilo ladno ?! Mara mu kaže;– Ma idi u krevet sad ću ja tebi skuvati vina i staviti oblog na tabane, jer ga je već počela tresti groznica i temperatura ! – Ma ne mogu imam posla u avliji treba svinje naraniti i drugo šta obećo sam kumu pomoći oko kuruza da ih prebaci u čardak  .

817039_rakija-kuvana-rakija-sumadijski-caj_ls.jpg

–  Ma gdi ćeš takav kilav ne možeš stajati a ti bi hteo raditi lezi da te ne vidim dok ti ne bude bolje, ja ću javiti Maci da danaske nećeš dolaziti ?! I tako ono što je imao poradi po avliji i vrati se u krevet. Mara mu menjala svaki čas obloge i kuvala je i supe a on nije mogao ništa okusiti kolko mu se sve gadilo, poneki srk kuvanog vina i to je bilo za celi dan. Kad ujutro ki nov zdrav čio da poleti ustade Steva da ide do kuma da radi, kad ga Mara zaustavi. – Gdi ćeš ti sad juče ne možeš stajati a sad bi radio idi do šporeta grej se sad će i fruštuk biti.- Ma vidiš da sam ozdravio da nije bilo onog tvog vina od juče još bi ja u krevetu bio i tako fruštukovao na prečac kad ode do kuma ?!  

maxresdefault.jpg

–  Gdi si kume ti juče šta ti bi ? – Ma pusti me u očin kanda sam nazebo onomad kad smo bili kod Pere na zabijački pa me stiglo ? – A kume pa to ti je zato što nisi pio kuvana vina lepo sam ti reko a ti se uzopro ne volem, pa ne volem ?! – Sad će Maca skuvati nama da se zgrejemo ? Poradiše oni poso brzo sa kuruzom pa ondak kum zapali oraniju da topi mast što mu je ostalo od neki dan. Kuma naseckala malo meze da se nađe pride i skuvala vina sa karanfilićem, kad Steva svom kumu spomene ! –  Znaš da si bio pravu da mi nije Mara sinoć skuvala vina ne znam dal bi danaske došo do tebe a nisam ti verovao kakav je to lek. – Od danaske ima da te slušam u svemu ajd živeli da smo živi i zdravi ?! – Uzdravlje, otpozdravi kum !!! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017

 

 


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.