TRANGE FRANGE


Ma šta da vam kažem od kada je sveta i veka uvek je bilo onih ljudi koji su znali da dobro lažu, muvaju sa svim i svačim da prevare poštene i naivne ljude. I ovaca za šišanje, onih koji veruju svima misleći, da su svi kao oni dobri i pošteni jer Bože moj tako su vaspitani. Koga je on sve bio prevario i slagao da nema te knjige gde se može upisati njegovi gresi i postupci prema drugima. Ovo je jedna takva priča o jednom muvatoru, prevarantu i lažovu. Čoveku loših manira koji je odrastao po raznim domovima gde je naučio sve trange frange, mufte i lako će mo u životu.

šibicari

Za svoju porodicu nije znao jer je kao mali ostao bez njih, odrastao po sirotištima i ono što je naučio po ulicama gradova, ono što najbolje znao to je i radio. Reč je Peri šibicaru čoveku koje vešto skrivao istinu i dobro zarađivao od toga. Od raspuštenica, udovica i lakovernih ljudi. Voleo je da se kocka, sve što je zaradio na lak način brzo je i gubio uz mišlju ?- Kako došlo, tako otišlo, stalno je to spominjao drugima na kartama i drugim mestima. Živeo od danas do sutra, kao da mu je bio poslednji dan. Imao je dosta žena u svom životu nije se vezivao, a dece nije imao jer nije hteo nikakvu obavezu. Voleo da dobro da pojede i popije, sve fine stvari, a njegov ceh plaćali raspuštenice i udovice uz lepu reč i pažnju koju je on njima pružao. Njemu su tada sva vrata širom bila otvorena i sve želje ispunjene ?!

poker.jpeg

Jednom prilikom u jednom vozu punom putnika koji je saobraćao od Beograda do Subotice, stao šibicariti i tom prilikom sve pare uzeo jednom čoveku koji je prodao silnu neku zemlju. Izvarao ga na brzinu na šibicama da je čovek hteo da se ubije od muke ?! Izvadi nož i stade ga vijati po vagonima vičući za njim- Sad ću da te ubijem lopove jedan ! Jedva živu glavu izvuče, iskočivši iz voza u punoj brzini, da se sav izgruvao. Srećom pade na neku travu izgubivši svest ?! Kada se probudi, sto misli mu prođe kroz glavu, šta da ga je onaj nesrećnik sredio ? Ali mu se ta pomisao brzo bila izbrisala iz glave, jer takav je bio nije mario ni za šta, ni brige pameti on nije imao.

Poker (2).jpg

Jednostavno on nije imao vremena jer je bio švorc, sve pare što uzeo od onog čoveka izgubi usput begajući da spase živu glavu. Već je video svoju priliku videvši novu naivnu dušu koja mu je išla u susret, a koja će mu poverovati i pasti na njegovu slatkorečivost. Njegova sreća i umetnost laganja nije dugo trajala jer je ubrzo završio u zatvoru kada su ga uhvatili milicajci u nekom bircuzu kada se kartao. Dobio kaznu zatvora nekoliko godina, ali slobodu ne dočeka jer mu je presudio isti onaj nesretnik iz voza kojem je na prevaru uzeo velike pare prepoznavši ga u zatvoru. Naime tog dana kada ga je vijao po vozu, nesretnim slučajem drugog izbo nožem, misleći da je on taj zaglavivši dugogodišnu robiju. I tako naš Pera šibicar završi svoj život pun laži uz večitu borbu samim sa sobom i trange frange poslove koji su mu i presudili. Hvala na pažnji …

Autor:Goran Popnovakov 2017


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.