BUNDEVARA


–  Sido gdi si spremi mi šta ću nositi na njivu ?- Evo Mito idem spetljala sam se s šporetom i ručkom sad ću ! Otide Mita traktorom i usput sretne kuma pa mu reče;- Ajd s mnom na njivu da vidim jel moram skidati žito i videti kakav je kuruz ? Beše imao deset jutara pod žitom i kuruzom koje mu je baba ostavio u amanet. A nije bio više kadar raditi od kada je pao sa čardaka onomad kad su kuruz skidali ?!

MediaThumbnailHandler.jpg

I tako otidu njih dvojica na njivu, upeče zvezda na nebu da gori nebo i zemlja kolko je ugrejalo. Nisu se puno zadržali videvši da je žito dosta stradalo i da se mora skidati uskoro a kuruz jedva da je isterao u klipu.- Kume moj idemo u bircuz da popijemo po koji špricer i da se dogovorimo kad će mo raditi poso ?! Pre podneva dospe kući prepričavajući šta sve mora raditi od nedelje jer se tako dogovorio s kumom, i priupita je a šta si ti moja Sido sve danas radila ?

ozadje1.jpg

–  Pa da vidim ustala s tobom, pomuzla krave, naranila svinje, pristavila ručak, tebi spremila za njivu, dala deci da fruštukuju, umesila hleb i pometla avliju.- Čekaj šta još ono beše da išla sam u dućan po zejtin u poštu da platim račune i da odnesem one moje cipele do šustera !- Samo tako malo si danas uradila dok sam je bio na njivi i sve ostalo, čikajući je Mita ?!

pita-sa-bundevom.jpg

–  Pa kad nisam ništa radila danas ondak nema bundevare što si onomad tražio da pravim.- Ma šalio sam se Sido ti si moje zlato i najvrednija u celom selu posle moje matere ?!- E sad kad te ne ubijem mufljuzu jedan !!! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.