LOTRE


– Sreto trebalo bi da molujemo kuću odkad nismo sramota šta će svet reći ima sigurno deset godina da nismo ?- Au nije valjda da je tolko prošlo, al vreme brzo prolazi potvrđuje Sreta svojoj ženi Katici. Sreta sutradan uze kreča koji je morao da zagasi u onoj jami koju je onomad iskopao kad je zidao svinjac i šupe. I tako zagasi kreč koji je odstajao dva dana taman tolko da ima da se okreči spolja kuća.

Bocar-preka-kuca-iz-druge-polovine-XIX-veka.jpg
Dotle je Katica sve pripremila, skuvala ručak za dva dana pasulja da se ne bi morala s tim bakćati i počne molovati prvo krečem celu kuću, a posle počne iscrtaviti linije da bi mogla isterati valjkom i mustrom u boji koju su uzeli na pijaci.- Sreto daj one lotre iz šupe da bi završila kod prozora a posle moram i prikućnicu raditi. Vredna Kata sve to uradi sa voljom kako samo to ona ume i zna da bi joj mogli zaviditi i Bečki moleri kako je sve divno ispalo.

images
Komšiluk je sve to pratio sa pažnjom a kad je sve bilo gotovo stao hvaliti kako je sad lepa kuća ta nema je u selu i šire kako je ispala posle toga. Sreta je bio sretan i zadovoljan kako je sve to njegova Kata uradila te je stao ljubiti i hvaliti.

images (1)
– E sad moj Sreto daj ono vino što si sakrio u šupi i napravi mi špricer da malo oduvam, valjda sam zaslužila danas jedan.- A iznutra ćemo krečiti od nedelje kad prođe Sveti Ilija i biti mirni makar pola kolko nismo krečili od prošlog puta ?- A vi deco gledajte da sad oma išarate sa ulice kuću ko što umete pa da nam se ceo svet smeje posle ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017