IGRANKA


Jedne letnje subotnje večeri skupila se mladež ispred doma kulture gde su se svakog vikenda održavale igranke. Momci i devojke iz sela i okoline gde su svi znali ko je ko i čiji ?! Slušali su se hitovi Bitlisa i Šedovsa i domaćih grupa na starom gramofonu i malim pločama koju je neko doneo i ostavio ? A ponekad su svirali i grupe iz Novog Sada i Bečeja koji su znali podići masu na noge i napraviti pravu žurku kao svugde u svetu !

800x600_ll.jpg

Mika, Pera, Đoka i Laza su bili lokalni bećari koji su važili za momke koji su znali kvariti šatru i otimati drugima devojke kao i popiti koju čašicu više. Vojsku još nisu bili odslužili i očekivali su poziv a već im beše po 19 godina. Puni snage i svega što donosi mladost tih godina kad se znalo ko je baba u selu i šire ?! Baš tada su se pojavili u starom crnom mercedesu krupni visoki momci nepoznati svima koji su bili u prolazu.

voj-ples-1.jpg

Ne prođe dugo počelo je dobacivanje devojkama i maltretiranje svih uz ispijanje piva i glasno uzvikavanje,, Gde ste secikese, mamine maze izađite na crtu ako smete “ Naravno niko od njih nije mogao da prećuti prozivku i poziv na tuču. A taman su bili nabareni popijenim špricerima te su uz glasne psovke kicoše stali vređati. Nastade frka, panika tuča koja nije viđena davno u selu, lomile su se čaše i flaše i rušeni stolovi i stolice. Opasni momci jedni i drugi da su se i brice vadile. Srećom niko ne strada jer se milicija u pravom trenutku pojavi i pohapsiše sve. Stade ih tući pendrecima a kao da im nije bilo dosta batina između sebe ? I tako igranka beše prekinuta te večeri.

igranka_ilustracija

Ne prođe ni nedelju dana još beše pod utiskom od prošlog vikenda i svežim sećanjem dobiše bećari pozive za vojsku svako pojedinačno. A taman su pomislili da su ih zaboravili ? Još Lazin baba je stao spominjati kako da ih ne zovu već jedared ? Samo prave belaj po selu, ima vojska da ih nauči pameti i redu ?! I tako svako na svoju stranu otide služiti vojsku, ostade selo prazno bez njihovih bećara, a čuvena tuča godinama beše prepričavana i spominjana.

5735bf2b-d500-4e44-a2c2-2e540a0a0a6c-igr13-preview

Tek mnogo godina kasnije su se sreli na nekom vašaru i stali prisećati uz koju čašicu rakije momačkih dana ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017