RADIO MILEVA


Aprilski dan beše svanuo, granulo sunce nasred sokaka, seljani krenuše put svojih obaveza na njivama i drugim poslovima što imaju. Baba Mara mete ulicu ispred kuće od lišća i cvetova što sa višanja pootpadalo od jučerašnje kiše što je padala. Njen deda je već uveliko bio na njivi da seje žito i kuruz, još sa prvim petlovima ode, još spomenu da mora na pijacu da kupi neke špecije ?! Vredna Mara je već gomilu stvari uradila od kada je deda otišao. Naranila stoku, pomuzla kravu, otišla na pijacu i stavila pasulj da se kuva.

Related image

Naiđe prva komšinica Baba Desa koja je bila udovica, njen deda je jesenas umro, skoro pola godina prošlo od tada. Deca retko kad naiđu jedino za slavu a i sad će biti još ređe jer je glava kuće umro a nema ko da nasledi. Ima dve kćerke koje su se poudale odavno a one opet imaju svoj život u inostranstvu gde žive i rade.

32086655.jpg

Pita baba Desa svoju Maru- Jesi li čula onomad šta se desilo kod Steve i onim dođošem Mirkom da ih je oterao u septičku i stao gađati perjem ?!- Znam reče mi deda kad je išao kod kuma neki dan.- Da ti još kažem ja sam nešto načula da su Velicki dobili neke velike pare od nekog rođaka iz Amerike i da im ostavio silno bogastvo i imanje.- Da, da i ja sam nešto načula nešto al ne iz Amerike nego iz Nemačke.- Neki je njihov rođak radio kod nekog švabe posle rata ostao kad su ga oslobodili iz logora.Image result for klupa ispred kuće u vojvodini

Rapričale se komšinice, kad Mara reče:- Iju Deso mi ovde parlamo a pasulj zagoro ima deda da me ubije ?!- Idem ja Maro imam posla, vidimo se drugi dan. Deda Pera se vrati sa njive kad ga baba Mara dočeka ispred avlije i priupita,- Jer si čuo da su Velicki dobli neke pare iz Amerike ?- Ma otkud ti to bio ja u bircuzu preključe čuo sam da su Kolari dobili neku zemlju u Mokrinu niko ne spominje Velicke.- A što me to pitaš ?- Ma ništa onako me interesuje ?- Nego reci mi šta se ovde tako oseća kao da je pasulj zagoro ?!

Autor:Goran Popnovakov 2017