BRICA


Mika naš brica iz sela je bio umetnik svetskog glasa a bogami i stasa. Svetski poznat i van granica naše zemlje, nagrađivan i priznat od drugih renomiranih frizera i berbera. Voleo je da spominje posebno nagradu koju je u Beču osvojio 1967. Učestvujući kao tek svršeni srednjoškolac sa novom frizurom koja se primila kod rock n roll klinaca koji su slušali novi talas zabavne muzike. Pratili modu i na igrankama pokazivali sve što znaju.

Related image

Miroslav Protić lepo vaspitan i kulturan prema svima pogotovo prema ženama za koje je bio magnet. Crne kose i plavih očiju iz kojih je zračila neka čudna energija. Koja je sve uspevala da omađija kroz priču koju je on širio sa nekom vedrinom prisutne prikovala na klupe. Voleo da prepričava gde je sve putovao sa dozom preuveličavanja s kim se sretao i šta je sve radio ?! Svi su znali da to nije istina, ali nisu zato marili jer je umeo da toliko verno prikaže događaje i ljude kao da su lično bili prisutni tamo.

Image result for berber u vojvodini

Voleo da brije mlade i starije a bogami i mlade žene i raspuštenice, udovice je izbegavao ali ako mu se neka ponudi, nije hteo da je odbije da se slučajno ne naljuti ?! Takođe bio savetnik u ljubavnim jadima, rame za plakanje i veoma dobar slušalac. Nekad nije morao ništa da kaže a opet bi svakom pomogao ?!

Image result for berber u vojvodini

Nije bio svetac ali opet je svakom činio dobro dela kad je neko to od njega zatražio. Da li kao prevodilac sa nemačkog ili mađarskog, bio branilac na sudu ili jednostavno dao neki savet o svemu i svačemu. Bio je samac i nikad se nije ženio a opet toliko žena imao da mu nije bila potrebna u bračnom životu.

Image result for berber u vojvodini

Dobi poziv da se javi u sud jedne godine i bi iznenađen kada mu je sudija reče da mu je pripao zamak i imanje u Nemačkoj. Sinulo mu je kroz glavu da se radi o Helgi udovici bogatog Hansa koji je umro pre desetak godina. U tom testamentu je pisalo da mu je pripalo zamak i imanje i da bi volela da ga vidi, da ima par stvari da mu ispriča ?! Čak je imao i plaćenu povratnu kartu, pa se tako on i uputi za Nemačku i zamak koji nije zaboravio. Naime kada je bio tokom svojih putešestvija kroz Evropu i njene gradove dospeo je u Mihnen na oktobar fest i igrom slučaja je hteo da se obrije i ošiša u jednoj berbernici. U toj berbernici je bio gospodin fino obučen i uglađen koji se spremao na važan poslovni sastanak i hteo da se sredi dok ne pođe na isti ?!

Image result for minhen

Lokalni brica beše neiskusni početnik i sav ga iskasapi pri brijanju. Iskusni Mika oma skoči i da stvar ne bude gore. Počne pričati momku da se tako ne radi i da mušteriji mora prići polako. Pripremiti ga za tako nešto izmasirati mu prvo lice, omekšati bradu, naoštriti britvu i polagano počne brijati od dole pa na gore. Sve tako dok brijanje ne bude gotovo. To je naš Mika sa lakoćom i brzo odradio da je fini gospodin tako bio zadovoljan da mu je bio ponudio posao da ga lično brije i šiša u njegovoj kući ?!

Image result for lepe nemice šezdesetih

Bogati lokalni trgovac beše imao dve kćerke koje su bile stasale za udaju a švalerkasti Mika je oma njih ošacovo onako ispod oka kako on to samo zna kada beše pozvan u njegovu kuću. Dok je ispijao kafu i konjak koji mu je trgovac ponudio u salonu velike kuće. U jednom momentu uđe i njegova žene koja je bila mlađa jedno desetak godina od gazde Hansa po njegovoj proceni ?! Toliko lepa, sređena, mršavica i bila lepša čak i od njihovih kćerki da se on na prvi pogled zaljubio u nju. 

Related image

Bez razmišljanja je prihvatio posao koji mu je bio ponuđen imao svoju sobu u zamku sa toliko soba da se čovek lako mogao izgubiti u njemu. Imao je zadatak da svaki drugi dan brije gazda Hansa, a ubrzo i kćerke danima kada je bio slobodan. Bio je slatkorečiv, mlad okretan i pun života sa dvadeset i pet godina a šta je više mogao poželeti od života ?! Kćerke su ga obožavale a i njihova mati nije baš bila imuna na njegov šarm, viceve i njegovu mladost. Par godina prođe kćerke se poudale a bogati Hans umre. Ostade mlada udovica sa kojom je Miroslav Protić ostao svega par nedelja sa kojom je imao strasnu vezu posle muževljeve smrti. Vratio se u svoje rodno selo i nastavio svoj život i posao lokalnog brice .

Related image

Samim dolaskom na imanje ga je dočekao kućepazitelj da ga gospođa Helga očekuje i nalazi u letnjoj bašti. Sam susret beše radostan i veseo, reče mu da sedne jer ima važne stvari da mu saopšti ?! Reče mu da je veoma bolesna i da joj nije puno od života ostalo i da on ima sad obavezu da vodi veliko imanje i još o nekom ? Miki izađi da vidiš ko ti je došao ? Iz druge sobe izađe mali čovečuljak desetak godina star crne kose i plavih očiju beše isti Mika ! Helga mu reče da mu je to sin iz njihove strastvene veze gde se on rodio posle smrti gazda Hansa tih godina kada je on bio kod njih ?!

Image result for mali dečak

Mika se iznenadio, izgubio njegovom pojavom ne verujući koliko on liči na njega, svojim ponašanjem, likom i samim gestovima da nije nijedan čas posumnjao da mu on nije sin ?! Helga mu reče da nije htela da ga opterećuje sa tim stvarima i detetom, ali je morala zbog svog stanja da obezbedi ko bi ga izveo na pravi put ?! Njene kćerke imaju svoj život i svoju decu i nije htela da oni imaju probleme u svojim životima ?! Ne zadugo prođe kad Helga jedno jutro ne ustade iz svog kreveta, svi su ovaj čas očekivali, čak i mali Mika koji je bio svestan da mu je mater bila bolesna ?! Miroslav Protić život nastaviše u zamku sa svojim sinom sa kojim je morao da nadoknadi sve propuštene prilike i rođendane. Naučio ga svojim zanatom koji ga je odvojio od svog sela. Na velikom gazdinstvu koji je gazda Hans razradio razvojom i prodajom voća i alkohola, dobilo je neku novu dimenziju u njihovom životima ?! Hvala na pažnji i budite uspešni !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017