MITA SVINJAR


Mita svinjar ili ti Mitar Mušicki je bio jedini u selu koji je terao svinje u rit i obratno od ranog proleća do zime. Pazio i spavao sa njima i čuvao od divljih životinja. Od lisica i vukova koji su kibisali na njih sa svojim kerovima ?! Voleo je da popije balon špricera i pojede tablu slanine svaki dan, a voleo je da spava u svom šatoru od kukurzovine. U selu poznat po prljavom zanatu koji niko nije hteo da radi. Ali imao je on svoju računicu, kada je bilo vreme prašenju. A kasnije iste te prasiće je prodavao po vašarima i pijacama širom Vojvodine.

Related image

Voleo slobodu, i život u divljini zajedno sa svojim pulinima Vuletom i Culetom koji su ga čuvali za koju kosku kao znak zahvalnosti ?! Sve tako do kasne jeseni i zime ne dolazeći svojoj kući. I bog zaboravi za njega a kamoli seljani kad ode u rano proleće ?! Živeo je u trošnoj kući na kraj sela sam bez ikog svog, jer su mu baba i mater poumrli još pre desetak godina ženio se nije a poroda nije imao .

Image result for trošna kuća u vojvodini

Voleo da popije u bircuzu kod Ruže kad zima stegne. Radio ko mesar po selu kad su zabijačke za koju kilu mesa i balon vina tek da se kaže da je nešto zaradio ?! Zašao u godine gde je već bilo kasno za sve. Svi su ga znali kao ludog Mitu svinjara, ali on je imao i onu nežniju stranu. Voleo je da peva i piše ljubavne pesme makar što nije nikad imao sreće u ljubavi, pišući sa tupim plajvazom na zidu svoje kuće.

Related image

Život usamljenički je vodio od kako zna za sebe da je dočekao da ga niko ne gleda. A bogami i bolest je zakucala i na njegova vrata. Puno pio i nezdrav život vodio van kuće da se jednog dana zdravo razboleo od upalu pluća da je bio bolestan tri meseca. Za njegove svinje niko nije mario tako da ih je morao pustiti u rit da se same snalaze. A njega je pazio pop Branko koji ga je obilazio svakog dana. Donoseći mu hranu i vodu i da mu naloži vatru u šporetu i još po nešto da mu poradi po kući.

ZS_ds2.jpg

Taman je ozdravio kad se vrati svojim navikama ?! Jedno jutro ga nađu u kanalu blizu šume kad je krenuo da traži svoje svinje koje je onomad pustio u rit kada je bio bolestan ?! Ostade priča o Miti svinjaru i njegovom životu koji je vodio a njegovu pravu ljubav prema pesmi i ljubavnim jadima je malo ko znao ?! Hvala na pažnji !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017