BANDAŠI


Beše letnji topao dan vreme kosidbi žita nastalo, uraniše Mika i njegova žena Sofija pre prvih petlova da bi spremili sve što treba za odlazak na njivu. Dođe i njihov kum Pera kako su se dogovorili onomad. Imaše po deset jutara pod žitom i sojom pa krenuše Mika traktorom a Kum Pera kombajnom za njim. Dospeše posle dva frtalja sata kolko im je trebalo do njive, još nije svanulo i krenuše da rade poso.

hqdefault

Uradiše dosta do fruštuka beše već deset sati, sunce upeklo već uveliko na nebu, napuniše prikolicu, kad Mika reče;- Ajde da fruštukujumo pa će mo nastaviti dalje. Uz slaninu i kulen zalivaše špricerom dobar fruštuk kad kum Pera spomene- Jel znaš kume kad smo bili kicoši kako smo kosili ručno i bili poznati u selu kao najbolji bandaši.- A da znaš što smo bili brzi niko nam se nije mogao primaći kolko smo mogli uraditi za ceo dan .

kosidba-običaji1.jpg

–  Ajd malo da se prisetimo starih vremena pa uzeše kose iz traktora i počnu kositi da se jedan dobar red uradili, kad se osvrnuše au kume reče Pera gdi nam je traktor i kombajn pa mi njih zagubismo. Beše na njivi jedno uzvišenje tako da se nije moglo videti gde je početak a gde kraj pa se uplašiše da ih neko nije pokro pa stadu trčati natrag, kad ono tamo stoje kako su ih ostavili.

hqdefault (1)

–  Svaka nam čast još smo u formi spomenu kum Mika ništa nismo izgubili na brzini i tehnici kako nas je tvoj baba naučio da radimo ?- Jest bogati jel si vido kako sam ih naoštrio onomad kako samo klizi krož žito, odgovara kum Pera. Uzeše vino i uz uzvike- Živeli kume, da smo živi i zdravi pa da završimo posao kako treba. Nastaviše poso do naveče uradiše skoro pola njive, kad se počnu spremati nazad. Beše umorni tako da nisu mogli ni večerati, raziđu svako svojoj kući uz dogovor da nastave poso opet uzjutra.

ozadje1

Priupita Sofija svog muža Miku- Šta je babo nešto si mi se zdravo umorio danas otkud tako da ste kasno stigli ?- Ni kum ne htede ostati na kafi ?- Ma mani me kum me čikao da se takmičimo ko može više pokositi i šta ću ja prihvatio ?!- Au Sofija da ne poveruješ ipak još možemo da se nosimo sa mladim bandašima kolko smo pokosili čitav red smo isterali a znaš kolko je kod nas dugačak ? Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017