PALAČINKE


–  Maro a kad ćeš nam praviti palačinke, govoriš nam već dve nedelje a tebe mrzi, viče baba iz avlije spremajući prikolicu i traktor za njivu.- Au al ste dosadni ko da nemam drugih poslova zar ne vidite kakva je vrućina videću još ?! A dečurlija kad su čula da se peku brže bolje su se rastrčala po avliji da skupljaju jaja tako da mati nije imala kud ?!

vwsn6w.jpg

Beše svakojakih od koka, morki, pačijih i guščijih nakupili da je sigurno bio nasad jaja, a ne zna se kolko su još porazbijali usput u silnoj žurbi samo da im mater ispuni želju ?! Sveže mleko je mater izmuzla od domaćih krava koje su kupili onomad na Rumskom vašaru i još što god ?!

krave-640x480

Spetljala se mati celo prepodne sa ručkom, spremanjem kuće i pečenjem palačinaka da je sva sustala od posla. Zadimila se sva kuća od tiganja i izgorele masti da se miris širio do treće ulice. Ko god je prolazio pored kuće svako je imao komentar- Al ovde miriše, šta ste tako lepo pravili ? A Mara beše besna i sva sustala što ih je morala peći odgovara,- Ništa posebno malo picmiruša.

palacinke-1471358062-94354.jpg

Baba u međuvremenu dospe sa njive taman beše vreme za ručak. Beše pasulj prebranac prste da poližeš kolko je bio dobar, tako da sedoše da ručaju i one palačinke kao desert na kraju probaše ?! Deca jedva dočekaše sa šećerom, pekmezom i orasima tako su sve svi nagruvali da nisu mogli da dišu kolko su ih bili željni ?! Beše ručali a dečurlija se po šoru rastrčala. Vredna Mara stala spremati kuću i prati sudove, kad joj Pera spomene;- Au Maro sve je bilo dobro samo nisi još palačinke sa čokoladom napravila jedino je to falilo. A mara pobesni- E sad kad opaučim tiganjem videćeš ti svoga Boga kad si tražio palačinke da ti pravim ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017