MATER


Mater ustade rano pre prvih petlova da spremi babi fruštuk i opravi odelo za put. Jer baba je imao nekih poslova u katastru u vezi zemlje koju je njegov baba njemu ostavio. Isprativši babu na kolima, mater nastavi svoj posao u kući. Namirila stoku, pomuzla kravu i spremila fruštuk deci. Otišla na pijacu, stavila ručak da se kuva, obrala višnje sve to deset sati. Još skuva sebi kafu i sede da malo odmori i počne se prisećati svojih devojačkih dana.

zito.jpg

Mater je bila prava čigra vredna i marljiva, patrijahalno vaspitana i prava žena za primer. Kćerka jedinica čika Mike Kaćanskog lokalnog šustera. Baba ju je upoznao kada je nosio dedine cokule na popravku. A ona mete ulicu ispred kuće lepa, plave kose i tananog struka sa crvenom mašnom u kosi. Kada ju je video srce mu stade lupati ko bubanj, postao uznemiran i nekako mu je postalo vrućina. A nije baš bio sklon tome, jer je bio poznat po svojim bećarlucima i tučama. Crnokosi đilkoš sa tek potkresanim brkovima, lepo vaspitan po bečkoj recepturi je priupita ?- Dobar dan  gospojica draga što ste vi vredni, a čija si ti ? Ne stignu da dobije odgovor njena mater izađe pa je utera u avliju i tarabu zalupi, a njega prekori pogledom.

slikakodcure8_4d617061e6be4

Posle par dana deda ga posla po one cokule, i on se poradovao da će je možda opet videti i krenu fino udešen. Srećom ona opet bi ispred kuće, pa je priupita ?- Dobar dan gospojice nismo se stigli upoznati prošli put ?- Ja sam Pera a kako si ti zoveš ?-  Ja sam Ankica, umilnim i stidljivim glasom kada ih prekinu njena mater i stanu se brecati na njega- Sram te bilo bećaru jedan, znamo mi ko si ti ?- Naša Ankica je poštena i čestita devojka i ne treba joj takav đilkoš kao što si ti ?!

Related image

Sav pokunjen se vrati kući zaboraviši za čega je bio poslat. Danima je bio potišten kad smognu snage i poseti Ankicinog babu.- Dobar dan kasti ja sam Pera sin Milana Jovića, vaša kćerka mi se veoma dopada i sa njom imam ozbiljne namere.- Znam da sam bećar i poznat u selu po tome ali se kunem Bogom i svim svecima da ću sa tim prestati. Ankicinom babi se on veoma svideo, ta njegova odlučnost i smelost a znao je i od čije je familije dao je pristanak da se viđaju. Ankica je prihvatila jer je i ona gajila simpatije prema njemu, bio je markantan sama njegova pojava sa crnim brčićima kao neki glumac beše.

Image result for klerk gebl

Gde god da su bili viđeni bili su par za primer nedeljom u crkvi, na pijaci i na igrankama, jednostavno bila je to ljubav na prvi pogled. Ne zadugo beše i svadba posle preobraženja. Jednog lepog septembraskog dana sa puno svatova koji su se okupili a i vladika ih bio venčao u sabornoj crkvi. Svadba za pamćenje za odličnim tamburašima koji su pravili štimung i veselje za sve. U miraz Ankica dobi od svojih jutro zemlje, mašinu singericu, posteljinu i goblene, dok je Pera dobio od svog babe kuću i deset jutara zemlje.

babkov-dom-kovačici,izlozba-slika,-jan-bacur-jpg_660x330.jpg

Kako život piše romane tako i ova priča ima svoj početak i kraj. Bećar Pera sa svojom Ankicom su imali život pun iskušenja, isprativši decu na pravi put. A sebi stvorili mirnu starost u preostalim danima poštovani i cenjeni od svih.

Autor:Goran Popnovakov 2017