BIRCUZ


Mara Pejić udovica i kelnernica kod gazde Vase majka troje dece koja su naučila da im majka obitava do kasno u noć  praveći društvo pijanim gostima koji su samo zbog nje dolazili čak iz Vizića jel su čuli da ona radi ?! Gazda Vasa je imao pazare kad radi ona radi da mogu slobodno da se postide i neke kafane u prestonici. Okretna, vredna jednom rečju čigra. Žena srednjih godina koja je prošla sve živo u životu i da bi sve učinila za svoju decu koja su pre vremena odrasla.

DSC0723

Sa mušterijama je uvek bila fina i nije dozvoljavala ništa više od onog što je bilo pristojno, tako da su svi znali dokle je granica i bez nekog posebnog upozorenja i ubeđivanja. Kad Mara radi svi su znali da je ona žena na mestu da da savet, komentar, kritiku i smiri pijane goste na najbolji način kako je samo ona znala. Prema svima je bila drugar i ona je bila poštovana i od samih kicoša koji su tu obitavali, a znali su joj pomagati zbog nje same i male dece koja su bila svačija i koje su voleli svi. 

Резултат слика за kelnerica

Njen muž Stevan Pejić je zadužio sve svojim delima i ostao je upamćen kao dobar čovek koji je izgubio život spasavajući druge kao vatrogasac u jednoj kući daleke sedamdeset i neke. Dugo godina je radila kod gazde Vase deca su joj se poudala i poženila kad je dospela u neke godine kad nikom nije bila više potrebna. Imala je tek nekoliko godina staža koji ju gazda Vasa uplaćivao dok je radila kod njega a ostalo beše samo pusta obećanja od predhodnih gazda. Dospela je nekako do penzije koja beše mala jedva dovoljna za nju i skup život kao podstanar u nekom selu zaboravljena od svih, čak i od svoje dece koja su otišla svako svojim putem ?!

images

Ponekad je radila kao ispomoć mlađim koleginicima koja su bila mlađe, lepše i okretnije i pored svega toga ona je imalo iskustvo i znala je praviti dobre pazare. Znali su joj po dobroti i kao Mara fanđo koja je bila đavo kad je radila i pored godina koja joj nisu ništa nisu mogla. Uvek vesela, dobro raspoložena i fina prema svima i dan danas radi kad joj zatreba para i pored toga što je postala odavno prababa a njene mušterije odavno nisu među živima… Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017