SUNCE


– Sunce ti žareno al je toplo ne možeš se nigde skloniti u lad viče Vukosav svom komšiji Radoslavu celi dan sam proveo na vodi išao sam da pecam jutros pre četr sam već bio tamo.- Slabo nešto sam napeco biće par komada za mene i babu još malo paradajz čorbe da skuva i super ručak će biti. – A komšo šta ti radiš ?- Ma ništa evo malo kosio jendek i skupio travu pa seo da popijem pivo.- Ajd pređi do mene da popijemo koje, i tako njih dvojica udriše po pivu do posle podneva kad žene viču u isti glas gdi ste treba li drugo šta raditi u kući a ne samo žderati pivo ?!

 за pivo i komšije

I tako njih dvojica se raziđu svako svojim poslom do uveče kad su nastavili gde stadoše. Na drugoj strani sela na njegovom samom kraju beše Đure svinjara salaš na kojem je tovio mangulice i prodavao na pijacama širom Vojvodine i sa njima voleo pričati kad ih terao u rit i obrnuto. Al upeče zvezda spomjinje Đura njima i nateže rakiju koju je predhodno oladio i skloni se malo u lad da odmori. Već kad je stao da odmori izvadi iz torbe slanine i luka i na brzinu naseče par šnita i u slast pojede zaliije vodom i krenu dalje put rita.

mangulica-opg-krivic-foto-roberta-kljenak-1.jpg

U selu patke i guske se kupaju posle letnjeg pljuska koji je napravio barice i uživaju u tome kao i seoski kerovi koji su jedva dočekali osveženje posle dužeg vremena suše. Svako je našao sebi negde ladovinu da odmori i spas od vrućine i sunca. Neko se našao na njivi ispod prikolice, neko ispod starog duda a neko vala i na vodi.

Резултат слика за vojvodina i guske

Spominju vreme i kad će leto proći a nema dana kad kažu samo malo da oladi biće bolje svima ?! A  do skoro su kudili zimu i hladno vreme da samo doće proleće i lepše vreme, ma ko će ljudima ugoditi. Piju se potoci piva, špricera i vode i bistri se svetska politika na lokalnom nivou u bircuzu gde radi lepa Mara. Kelnernica iz Perleza koja je slučajno ostala u selu kad ju je momak ostavio i pobegao ?! Para nije imala da se vrati kući već je poso našla kod gazda Vase koji je godinama držao bircuz.

priroda-ekosistem-ekologija-ekosistem-dunav-vojvodina-camci-rtv-(milos-novakovic)-jpg_660x330

Kuju se planovi za dogodine a još žito nisu skinuli sa njiva i tako dan za danom vreme beše sve toplije sve do preobraženja kad se vreme počinje menjati. Dani sve kraći a noći duže do polaska dece u školu i drugih planova koji čekaju da se urade. Kao i svadbe koje čekaju sretne mladence i njihove familije da se vesele i okupe u njihovom najradosnijem danu. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017