PIJANSTVO


–  Al si se ožderao sin ga materin ? spominje baba svom sinu Svetislavu jedincu kad je došao iz života sa prvim petlovima.- Kanda ti ne znaš put noću nego moraš po danu ?! A mati ga brani- Ma ćuti ni ti nisi bolji onomad kad si došao sa kumom iz bircuza jel su te doneli na taljigama !

Резултат слика за bircuz

–  A to je drugo ja mogu ja sam baba glava kuće, odgovara svojoj ženi a on još mora da sačeka sa tim i tako rasprava bi završena za čas ?- Nego bećar idi se umi idemo na njivu treba da sejemo soju lepo sam ti juče rekao da imamo posla. I šta će Sveta se spremi glava tutnji on mamuran a zvezda upekla na čistini nigde drveta da se skloniš. A baba samo pojačava tempo da što pre završe da se vrate kući. Beše već podne kad odjedared baba izvadi rakiju iz torbe i nategnu iz flaše dobro i ponudi sina da se i on malo umije !

Резултат слика за posao na njivi

Sveti beše muka nije mogao ni kap liznuti koliko ga je sve izmorilo sunce i poso još mu baba reče;- Ma uzmi biće ti bolje malo popi i ja sam tako lumpovao pa me je moj baba posle ajčio da radim moraš da naučiš na teži način da nije lako biti momak ?!

преузимање (2)

I tako otac i sin nategnu onu rakiju dudovaču beše ljuta ko grom lično je baba peko na dedinoj pecari koju mu je ostavio u amanet kad je bio njegovih godina. Radiše još sat, dva kad krenuše kući već vreme ručku. Stigoše taman na vruću supu i pečeno pile, mamurni Sveta jedva supu pojedoše kad mu baba reče;- Idi sad spavaj neću te dirati do sutra ?- A sutra imamo posla za ceo dan budi spreman neću te opet štedeti ko danas ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017