PETAR VELIKI


Ovo je priča o najjačem čoveku na svetu Petru Petriću koji je imao nadimak Petar veliki. Od malena je bio izrazito debeo i visok nego za generaciju svojih vršnjaka mada i od njih je bilo pojedinaca ali niko kao on. Roditelji su mu bili baš mali, Bože moj kao da nije bio njihov ? Voleo da jede dan i noć ispočetka su mu branili išli po doktorima da vide da nije nešto u redu sa njim ? Doktori su samo odmahivali rukom da je mali još se razvija kad uđe u pubertet doće sve na svoje mesto.

Резултат слика за šumarija

Sve tako do dvadesete godine kada je izrastao u pravog džina. Mogao da pojede i popije za trojicu ljudi, a vala bio je jak za petoricu. Što je on mogao da ponese i uradi to niko živ nije mogao kao da je nešto sa konjima bio u srodstvu. Radio je u šumariji gde ga je otac zaposlio čim je napunio osamnaest godina i školu koju je završio sa odličnim uspehom.

Сродна слика

Poslove koje je on odrađivao u šumi bili bi potrebni sigurno trojica ali on je sve to sam radio bez nekog velikog napora i nikad se nije bunio. Bio je duša od čoveka da svima pomogne i poznat svima po svojoj blagoj naravi. Pisalo je u novinama a i na nagovor svojih kolega da se prijavi na takmičenje snagatora koje se održava u prestonici sa velikom nagradom koja je bila primamljiva.

Сродна слика

Tako i bi prijavi se sasvim neočekivano, čisto da se okuša koliko je jak. Na takmičenje su se pojavili sve poznati sportisti koji su osvajali razne nagrade u dizanju tegova kao i drugim sportovima gde su se borili.

Сродна слика

Svojom pojavom i snagom je sve iznenadio jer je bio potpuni autsajder i niko nije znao za njega, ali pridobio je pažnju svih ?! Publike, novinara i samih takmičara koji su mu čestitali na snazi i sportskom duhu.

Na tom takmičenju je završio kao treće plasirani samo zato što nije imao pravu tehniku i nije bio uvežban kao ostali snagatori ?! Na pitanje novinara na koga je tako jak ? On je odgovarao na njegovog dedu sa majčine strane koji je bio poznat po snazi pre onog rata i bio počasni gost maršal Tita ! 

Neko je od novinara spomenuo da to nije onaj lički Samson što je bio najjači čovek na svetu ? On im potvrdi da jeste i tako Petar dobi nadimak veliki od svih. Popularnost mu je porasla do neslućenih visina dobijao je ponude za uloge u filmovima, reklamama ali je uvek odbijao da mu to nije bila namera nego samo da se takmiči i prikaže svoju snagu drugima ?!

I tako naš Petar veliki ostade upamćen kao unuk ličkog Samsona koji je mogao da bude svetska zvezda. Više se nije takmičio a imao je ponuda da nastavi kao trener. Ali njegova sudbina ga je odvela na drugu stranu šume gde je želeo svoj mir i kao direktor šumarije pomagao svojim radnicima kad god je to bilo potrebno ?! Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2017