ŠETNJA U PROLEĆE


Posle zime i niskih temperatura kroz oblake se stidljivo pojavljuje sunce sve toplije i toplije. Za mene je proleće najlepše godišnje doba. Sve oživi i ozeleni, pa i ljudi postaju vedriji i srećniji. Posebno je lepo kada izađemo van grada.

Резултат слика за proleće

Na biciklu se vozam i uživam u sitnim radostima života obilazeći grad. Na proleće često idem i na pecanje, a to je događaj koji zaslužuje da se o njemu posebno piše. Takođe volim da provodim sate šetajući i po našem keju koji je prepun mladih ljudi, naših starih sugrađana i porodica sa decom koje su izašle na svež vazduh. Svi su radosni i veseli željni druženja sa starim društvom koje nisu videli cele zime, prepričavaju se novi događaji iz kraja. Volim miris Dunava koji me vraća u neka stara vremena a koje sam čuo kroz priču starijih kada su se na našem keju prvi put okupljali građani. Navika da se popodne provode u šetnji „ Na čistom vazduhu “ primila se kod Novosađana, takoreći, sa usvajanjem građanskih manira. Neposredna blizina Dunava i Fruške gore učinila je da priroda nesmetano stvara, okružujući grad bujnim rastinjem i zelenilom.

Резултат слика за proleće

Gradskim korzom šetalo se i zagledalo, ispočetka neradnim, a kasnije i svakim danom, i to samo od ranih popodnevnih časova do prvog sumraka, gde je najvažnije bilo pokazati se u najboljem izdanju. Duž šetališta zasađene su mladice kanadskih topola i izgrađeni su kiosci za slatkiše i osvežavajuća pića gde su se građani osvežavali uz trenutak predaha.

Ništa drugačije nije ni danas gde se najlepše šetati uveče, od Žeželjevog mosta do gradske plaže Štrand. Sretaju se stari prijatelji, mnogi treniraju i vežbaju na otvorenom i time propagiraju zdrav život. Miris vode i sveže uhvaćene ribe prosto teraju čoveka da izađe na čist vazduh u čamcu ili na obali čekajući stare alase i njihov ulov. Pecaroši se slikaju hvaleći se upecanim šaranom za dugo sećanje prolaznicima koji su se tu zatekli ! Sa naše strane se vidi i Petrovaradinska tvrđava koja svojom stamenošću i pod svetlima reflektora stoji nestvarno kao svedok bivših vremena i čuveni sat koji pokazuje neko drugo vreme.

Image result for alasi

Svi su razdragani očekujući lepša vremena sa toplim talasom i mirisom leta u vazduhu i otvaranja kupališta i zvanično letnje sezone. Zato volim proleće a leto da ne govorimo koje iščekujemo svi ! Prošetajte se ,izađite u prirodu i ponovo se zaljubite i nađite srodnu dušu  !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017