GRANADIR MARŠ


– Šta kuvaš danas ? Spominje Persa svom mužu Vasi uz jutarnju kafu dok sunce još nije još nije ni svanulo a prvi petlovi oglasili ? Ustadoše rano zbog posla koji ih je čekao na njivi treba skinuti bostan i otići još na pijacu. A Vasa joj reče;- Pa nasuvo kako ne znaš jel sam onomad pravio, a Persa mu se stade smejati jel zna da on ne kuva i da nije nikad to radio ?!- Šta ne veruješ mi videćeš ti danas kad ja budem skuvo paradajz čorbe i granadir marš na dok ti budeš bila na pijaci.

Резултат слика за nasuvo sa krompirom

– Ajde budi derane pa da idemo na poso, i tako krenuše svako svojim poslom Persa na pijacu da prodaje bostan, a Vasa sa sinovima na njivu da skine što je ostalo još par prikolica inače su sve prodali što su imali još onomad kad su bili nakupci iz Bosne. Brzo su skinuli bostan sa njive i odneli materi da prodaje a nije prošlo ni devet sati kad Vasa spomene;- Jel Perso da idem da kuvam nasuvo ? A ona reče;- Ma šta ti je Vaso pa ja ću kad stignem kući a derani će ostati da prodaju ! A on reče;- E nećeš ti mene prozivati kad si mi rekla ima da uradim i šlus.

Резултат слика за vojvođanska avlija

A Persa nije htela da se nastavlja sa njim i pomisli nema veze ima slanine i kobasica u frižideru pa će to jesti i tako ona ostade da prodaje sa decom a Vasa ode kući. Kad stignu kući sav se smuva ne zna gde je krompir, paradajz luk i ostale špecije jer to nikad nije radio pa se seti matere pa je nazove na telefon.

Резултат слика за špajz u kući

– Jel matera kako se kuva granadir marš ?- Iju Vaso šta ti je pa kad si ti kuvo ručak ni kad si bio mali nije interesovalo a ne sad pa gde ti je žena ?- Ma pusti me nisam hteo da popustim a ona me prozivala i tako šta ću sad moram ispuniti obećano ?! I tako matera njemu objasni natenane al džaba on beše smotan pa je ona morala da dovrši sve i ode kući ?!

Резултат слика за nasuvo sa krompirom

U neka doba otiđe na pijacu i reče ajde idemo kući gotov je ručak pa ćemo se vratiti da prodajemo bostan. Persa sva u čudu pa ne veruje šta joj Vasa govori,, ajde idemo kad si kazo, ajde deco kući baba skuvo ručak ?! A oni se stade smejati ko popizdeli i tako dođoše kući. Astal postavljen čorba se sva puši, čak i salatu napravi a Persa sve neveruje pa mu stade pričati;- Jel Vaso ko ti napravi nasuvo, pa ja ko će drugi ?!. I tako sedoše da ručaju a Persa u neko doba spomene ko da je mama kuvala čak je i slano kako treba.

prodaja-lubenica.jpg

– Au babo al si skuvo svaka čast a šta je sutra na meniu ?- A ne ja više ne kuvam obećo sam da će biti ručka i gotovo.- Ma dobro ja se samo šalim skuvaću ja paprikaš. Kad prođe neki dan naiđe deda pa spomenu,- A jel snajo kako je moj Vasa skuvo nasuvo onomad ?- A deda nećemo ga menjati ko da je mama kuvala isto tako čak je i slano bilo kako treba ?!- Ma on je zvao kući telefonom pa su po sata razglabali kako se pravi nasuvo a šta će mater morala doći i završiti ručak kad je ovaj moj smotan ko i ja za te stvari ?- Al ćuti nemoj mu ništa spominjati da znaš ?!

Резултат слика за nasuvo sa krompirom

Deda otišo a Persa nije mogla izdržati već ga priupita ?- Jel Vaso kad ćeš opet praviti ono lepo nasuvo ko onomad kada ti je bila mater? I počne se smejati a Vasa šta će prizna da on nije kuvo, al ga ona pohvali kako se dobro snašo i da je imao dobru volju ? Posle ga je stalno terala da joj pomaže oko ručka al je on uvek odbijao sa pričom kako nema vremena, te ima posla..

Autor:Goran Popnovakov 2019

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.