MLADE NADE


Završilo se još jednom uspešno takmičenje sportista iz celog sveta XXXI olimpijade koja je prvi put održana na tlu Južne Amerike sa velikom brojem reprezentacija i broja sportista i stručnih timova u istoriji. Ova olimpijada kao i nekoliko ranije nije bila ispraćena bez finansijskih problema i političkih pritisaka na Ruske sportiste koji su izgubili pravo na učestvovanje na ovako važnom sportskom događaju pretvarajući opet sve u hladni rat između istoka i zapada koji nikad nije prestajao kroz istoriju !

Image result for hladni rat

Veliko svetsko takmičenje zvano olimpijada odvijala se u velikoj zemlji Južne Amerike Brazila zemlja kontrasta između bogatih i siromašnih, zemlja karnevala, kapuera, lepih žena i prirode.

Image result for brazil carnival

Organizacija je od starta imala velikih problema zbog velikih protivljenja građana i javnosti zbog trošenja velikih novčanih sredstava za takvu veliku predstavu. Brazil je u velikim problemima dugovi koji su preveliki siromaštvo koje je na svakom koraku prikazano ovim videom.

Korumpirani političari vode svoju politiku u sprezi sa bogatim severnim susedom su uspeli nekako da isteraju stvar do kraja jer su ogromna sredstva uložena. Naši olimpijci su nas obradovali i ovaj put dobijenim medaljama u košarci, vaterpolu, atletici, rvanju.

Ovakva mala a sa toliko medalja retko koja zemlja može da se pohvali sve su to zaslužni stručni timovi i treneri naših najboljih sportista koji su se borili lavovski samo zato što ih tera neki inat i strast prema pobedama. Naši momci i devojke su dobili zasluženi doček na balkonu u Beogradu koji je postao sinonim za tradiciju pobede naših košarkaša te davne 1995 god, kada smo bili još Jugoslavija kao pravni naslednici stare Juge.

Volimo da naši pobeđuju da se dičimo njima i dižemo ih u nebesa vičeći iz sveg glasa,, Bravo naši „i Bravo majstori „. A sve to ima i svoju drugu stranu kada radost i lovorike prestanu naši sportisti imaju velikih problema gde će trenirati, nemaju potrebnu opremu i naravno troškovi koji se gomilaju ?! Finansiranje sporta je uvek bilo malo i na kašičicu nerazmišljamo o njima na pravi način, zakonom je to lepo regulisano ali je sve to malo i nedovoljno. Za rekreativno i drugo bavljenje sportom je često preskupo i nedostižno porodicama koji imaju male plate za želje svoje dece.

Image result for treninzi dece

Mi smo imali sreću da se sport finansirao od društveno odgovornih firmi koji su imali obavezu da uplaćuju u fond za razvoj sporta i žiro račune klubova koji na taj način bio besplatan za sve one koji su želeli da se bave sportom ?! Sve je to država bila propisala zakonom o sportu koji se poštovao a sve je to bilo uzvraćeno sa ogroman brojem osvojenih medalja, trofeja i nagrada na raznim takmičenjima.

Image result for istorijat sporta u sfrj jugoslaviji

Verovali smo u nešto bolje sutra i borili se svim srcem za tu nam državu koja nam sve dala, a tako smo se lako svi nje odrekli ? Kao da se nisu naši dedovi, očevi i rođaci borili i krvarili za san koji nije bio idealan ali je bio sveopšte prihvaćen o jedinstvu svih Slovena na ovim prostorima koji su želeli da žive pod jednim krovom ?!

Image result for sport u sfrj jugoslaviji

Evo još jedan video o uspehu naših sportista…

Autor:Goran Popnovakov 2016