KIŠA


  Ne idi napolje jel vidiš da pada kiša ima da pokisneš ko crkveni miš, viče mater za sinom Vasom koji već istrčo na avliju, navukao samo usput čizme i samo uz odgovor.- Neću dugo ostati idem do Mike i Steve nešto ? Otide Vasa do Mike koji je već bio spreman, ponese krpenjaču da igraju fudbal i pa stadoše ići po kućama vičući Stevu, Peru, Mirka, Jocu…Brzo oni skupiše ekipu na male goliće i počeše igrati i šutirati onu krpenjaču kroz bare a u međuvremenu stade i kiša.

C5w3eVwWQAE7sta.jpg

Toliko su se zaigrali da nisu ni primetili da su bili mokri ko dodole, čak im se i krpenjača raspala od silnog šutanja kroz bare ?! Prođoše sigurno tri sata od kada su izletili iz kuće na brzinu kako svi rekoše svojima, a sad su trebali poći kući ali nisu smeli tako mokri jer su znali šta ih čeka ? Neko se doseti da nađu malo kukurzovine i sena pa će to zapaliti da ugreju i osuše.

kisa-1.jpg

Ali tu je postojao problem gdi naći jer kući nisu smeli !- Ima kod dede Stipe i ovako nikad nije kući uvek je na salašu gde bude preko leta, pa će mo malo uzeti od njega.- Neće on ni znati ja imam upaljač, spomenu Vasa- Ali ima jedan problem ima one lude terijere oćedu da ujedu ?- Pa tako počnu izvlačiti slamku čija je kraća i najkraću izvuče baš Vasa koji je sve to i zakuvo.

16884106.jpg

Hrabri Vasa preskoči plot i stade uzimati seno i kukurzovinu kad zalaju kerovi pa ga stadu vijati jedva živ glavu izvuče sav izderan i izgruvan uspe nekako uzeti par stabiljki uzeti taman da imaju zapaliti dobru vatru i tako učiniše ?! Stadoše se sušiti pored duda nedaleko od sela gde su se sakrili. Prođoše još sigurno dva frtalja sata kad pogledoše u nebo kiša opet stade padati ko iz kabla a taman se beše osušili ?

6-26-playing-in-rain-marlon.net-flickr-630x420.jpg

Rastrčali se svako svojoj kući bez pozdrava a kući dođoše ko dodole mokri gde su ih dočekali roditelji sa prutovima da nisi mogli tri dana sedeti posle toga. Vasa još dobi to veče temperaturu i bi bolestan čitavu tu nedelju a i kažnjen pored toga da izlazi napolje. Kada se vreme prolepšalo posle kiša koje su padale danima skupiše se staro društvo da opet prave nestašluke u svom komšiluku gde su ih svi poznavali ! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017