FIRANJGE


–  Dobro jutro svima kako je lep dan imamo šurnaest stvari da poradimo po kući, spominje mater deci kad ih je budila za fruštuk. Baba je već uveliko bio na njivi da skida kuruz sa kumom koji je predhodnih dana išao da gleda kakvi su i još je spominjao da je dobro rodio i da će biti puni čardaci ove godine ?!

281r98m (1).jpg

Mater spremila fruštuk deci, pomuzla krave, otišla u dućan i počela da sprema ručak kad sedne malo da odmori. Skuvala sebi kafu i koju kocku ratluka da se osladi kad se seti da ima još posla da je onomad oprala firanjge i nije stigla da ih okači a taman je pravila veliko spremanje u onim velikim sobama.

DSC00941.JPG

Posla derana Jocu u šupu po lotre da ih donese i firanjge iz druge sobe još beše mokre kad ih mater namesti sve mirisale od pranja da ih je bilo milina gledati kako su bile lepe. Mater nastavi svoj poso oko ručka, kad se ušunja njihov mačor Marko koji je voleo sve da dira i čačka a ponajviše firanjge gde se znao kačiti. Mater je znala za taj andrak pa je veliku sobu zatvorila, al ne lezi vraže zaboravila je zatvoriti pendžer gde se Marko provukao i stao ih skidati. Sve ih počupao kandžama kad garnišna padne zajedno sa firanjgom. Tresnu na pod tako jako kao da se nešto razbilo ?!

divljina1.jpg

Uđe Joca u sobu kad viknu mater- Dođi da vidiš šta je mačor opet naradio, kad mater vide mal je nije je šlog udario ?- Ti da mi praviš opet posla mater ti tvoju, kad dovati metlu pa stade Marka tući po glavi gde on pobeže na drvo tako da tri dana posle toga nije dolazio u avliju ko da je znao šta je naradio ?

images.jpg

Posle ju je morala krpiti i ponovo prati, ali posle toga se nikad više nije dogodilo da matori mačak nešto naradi valjda je shvatio da ne sme ? Postao je umiljati mačak kakav se samo može poželeti kao da je neki drugi iz komšiluka došao tada, vatao je miševe i pacove i čuvao kuću kao neki ker ?! Život se nastavio po starom, kućni poslovi svakim danom isti i dosadni a firanjge i danas stoji od kako ih je mater okačila onomad ?! Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2017