ŠIFONJER


Jedne večeri kada je leto bilo na izmaku dani beše sve kraći a noći sve duže i hladnije, kada su prošli svi godišnji odmori, deca krenula u školu, spremalo za žetvu kukuruza i drugi jesenji radovi i pripremala zimnica, skupili se unuci kod svoje babe Mare da im priča strašne priče pred spavanje. Kako je to negde čula kad je bila njihovih godina od svoje pokojne babe ili kog već tada, kad nije bilo struje ni televizije..

baba

Njihova baba Mara je volela da pravi kolače i druge slane špecije jer je znala da joj dolazi unuci u posetu svakog vikenda a oni su najviše voleli kako to ona radi pogotovo kad pravi krofne sa pekmezom. Dočekaše ih vruće krofne i sok od višanja koja je onomad pravila.

circus-653851_960_720.jpg

Posle obilne večere i vrućih krofni, baba Mara krenu da priča priču o deci i nekom klovnu koji je bio iz cirkusa koji je bio u prolazu i svaki put u nekom drugom gradu. Naime gde god se cirkus bio pojavio mala deca su nestajala jedno po jedno a gde su ona bila opčinjena svetlima i silnim trikovima klovna koji je tako strašno izgledao pod maskom i gomile šminke da je svima ulivao strah kad ga vide. I tako dok je priča išla i zaplet koji se kuvao do strašnog dela dotle su se unuci šćućurila ispod ćebeta slušajući pažljivo baba Maru kako verno dočarava svaku scenu i događaje iz cirkusa i glavne likove ove priče.

преузимање.jpg

U jednom trenutku nešto lupne i počne da grebe kad se polako šifonjer počeo otvarati škripeći praviti jezive i čudne zvuke kao iz nekog strašnog filma. Kad deca odskoče od straha i svi se iza baba Mare sakriše. Baba polako štapom otvori šifonjer kad iz njega iskoči matori mačak i sve zapravo poplaši. Neka deca su počela i da plaču od straha, a to beše samo matori mačak Marko koji se sakrio još onomad kad je baba pravila veliko spremanje, a on se beše ušunjao gde je bilo najtoplije ?! Posle toga priča beše prekinuta a unuci uplašeni i uznemireni od nemilog događaja koji ih je sve poremetio ?! Tako da nisu više hteli da im baba Mara priča strašne priče čak ni po danu, jer su se uvek prisećali kako ih jedan matori mačak toliko uplašio ?! Čak i kad su tolike godine prošle i život nastavio a njihova baba Mara nije bila više među njima ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017