PRŽENICE


– Stevo hoćeš li večerati ? upita Persa babu svog ?- Pa ne znam nisam nešto ni gladan dobro sam ručao paprikaša danas ne znam šta bi mogao šta nudiš ?!- Pa Stevo moj imam malo slanine, urke, kobasica i čvaraka, turšije što je ostalo od preklane treba pojesti to da se ne pokvari još ima u buretu dosta ?!- Daj to sve i donesi mi vina iz špajza, ima li možda i sifon sode da napravim špricer koji ?!

Tost Dvopek shutterstock_1000x0.jpg
I tako spremi vredna Persa gala večeru i još spremi šnenokle pride kao desert, ali samo babi svom jer ona nije htela ništa veliko jesti, jer je bila rešena da drži malo dijetu pa je sebi napravila par prženica na plotni šporeta i skuvala čaja od nane ?! Posle večere ode Steva malo do bircuza da vidi šta ima novo u selu kad tamo negov kum i još par komšija sede za istim astalom i igraju karte. Kad kum Mika vide Stevu viknu- Pa gde si kume nemate ko lanjskog snega nisam te vido još onomad kad smo išli u Rumu na vašar ?!- Sedi sa nama da popijemo koji špricer i igramo malo karte. Te večeri se zaigrail i ugrejali dobro od špricera kad krenuše svako u svoj šor a ponoć već davno bila prošla ?!

50522-IMG_2327.JPG
Steva dobro zagrejan od špricera beše zdravo gladan pa stao tražiti po špajzu šta bi mogao jesti ? Kad ne nađoše ništa stao buditi Persu !- Perso ustaj daj mi da jedem nešto sam zdravo gladan !- Pa baš si dobro večerao pre nego što si otišo u bircuz ?- Eno tamo u šporetu ostalo malo prženica pa to jedi nema ništa drugo. I tako šta će Steva stao jesti prženica onako šakački kolko je bio gladan da je sva usta izderao kolko je bilo suvo ?! Ujutro Persa ustala da naloži šporet kad ima šta da vidi ? Njen Steva spava na astalu, otvorena tegla sa krastavcima i sva kujna namrvljena od prženica i strva koji je ostavio za sobom.

evo_na_koje_sve_nacine_mozete_da_iskoristite_sok_od_kiselih_krastavcica.jpg
Probudi ga Persa- Ajde babo u krevet malo da odspavaš vidim da si sinoć puno radio pa red je da malo odmoriš i tako Steva ode u krevet, kad ustade oko podne. Sve ga glava bolela kolko je preterao sinoć sa kumom pa stade piti vode ko neka kamila, pa kaže svojoj Persi- Ima li nešto za jesti ?!- Ima moj babo u šporetu još je ostalo malo prženica što ti je ostalo od sinoć ? Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2017