SLAVA


–  Sretna slava domaćine da u zdravlju i veselju provedemo današnji dan, i tebi domaćice takođe sve najlepše želim i tako redom kumovi čestitaše svim ukućanima slavu i posedaše za astal. U tom dođoše i prve komšije a posle nekog vremena i ostala rodbina iz drugog sokaka. Zapali se sveća i očita očenaš baba glava kuće i uz dobrodošlicu nazdravi svima uz podignutu čašicu rakije- Dobro došli dragi gosti i živeli, gde mu svi otpozdrave- Živeli !

38170.jpg

Sve po redu domaćica iznese pred goste, čorbu, sarmu i ostalo što dolikuje jednom svečanom ručku i začas pun astal bude svakojake hrane. Gosti hvališe domaćicu kako je lepa sarma uz visoko podignutu čašu špricera gde kum samo nazdravlja- Ajd kume živeli, živeli dragi gosti da se i dogodine opet sretnemo. Iznese se i razni slani i slatki kolači, torte i koljivo i tako u krug da slučajno nešto ne zafali ?!

Serbian-Slava-Festivity.jpg

Prepričavaše se godina koja je na izmaku kolko je ko imao svinja, bikova i ovaca da proda i kolko je dobio meteri kuruza, soje i žita što je predo u zadrugu i novaca što će dobiti ? Šta će dogodine sejati i kolko će stoke zapatiti, neko je spominjao kolko će i gorivo biti i kolko koštaju svinji žive vage ?! Oni što su radili bostan rekoše sad će još više posejati jer kažu da su letos dobro zaradili i da ih čeka dobra godina. Spominju i zimu za koju kažu nije odavno ovako bila sa snegom i da je dobra za sve.

Tamburaski-orkestar-LALE

Kuća se zagrejala, a furuna greje kao i vino kad kum viče- Bog vas vido otvarajte vrata izgoresmo ovde, a baba samo potvrđuje i još gleda na sat pa misli u sebi- Gdi su ovi svirci trebali su doći pre dva frtalja sata ? Kad iz avlije čuje se dobro poznati zvuci veselih sviraca na vrati ? – Otvaraj domaćine stigli svirci šta si sve pozatvaro ? Kum kad ih vide oma oko njih- Dajte onu moju ? I tako svirci počeše one bećarce da sviraju što svi voleše, gdi podignuše sve goste na noge do duboko u noć dok nisu sustali. Ožderaše se kumovi pa pod astal završiše, a svanuše i zora i prvi petlovi zapevali kad nabareni kumovi završiše u bircuzu dok su se pratili zaboravši gdi su uopšte krenuli ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017