BABA I DEDA


Što smo voleli ko derani da idemo na selo kod babe i dede kad dođe zima i padne sneg i nastupi zimski raspust. Na vrati nas dočeka baba i pitanjem- Deco jeste l gladni ? A mi sa astala ustali tek što smo fruštukovali ?!- Šta ćemo mi kažemo da nismo da se baba slučajno ne naljuti. Iznese baba vruće krofne sa pekmezom od kajsija i Bačkim astalom sve po redu kad deda to lepo naređa. Red ovog, red onog, malo slaninice, malo kobasice, kulena i vrućih čvaraka pride.

375055_173187752841119_278427881_n.jpg

Pa dobro zalili sokom od zove što je baba proletos pravila, a naš dedika samo nutka šnit kobaje i kulena što je iseckao i to bez leba- Još kazuje ajte jejte šta vi imate tamo samo neke paštete i viršle, od toga se nećete najesti ?! Samo da mu unuci ne budu gladni jer Bože moj šta će oni reći kad se vrate kući ? Posle toga izišli na avliju da malo izduvamo, a na sokaku neki derani izišli da se sankaju i grudvaju i mi takođe da vidimo ko su ?

22310363_1686222941419543_7736309993252309156_n

Kad ono naši stari pajtaši gde smo zajedno odrasli, a nismo ih videli još onomad kad smo letos bili na raspustiu i kad smo išli na šlajz da se kupamo i vatamo ribe iz čamca sa mrežom. Tu se stademo vijati i valjati po snegu do neka doba, kad baba viče sa kapije- Ajte deco ručak na astalu, a tek što smo svarili drugi fruštuk, šta ćemo mi unutra, kad astal prepun. Vruća supa sa knedlama, rinflajš, bareni krompir, i paradajz sos. Deda ispija rakiju a baba mu sipa supe u tanjir da mu se ladi a mi strpljivo čekamo svoj red. Posrkašemo onu supu na brzinu da idemo napolje da se igramo kad baba- Pa gdi ćete sad ima pohovanog i štrudle sa makom ?! A mi opet da se baba ne naljuti ostade smo za astalom i onako tek reda radi uzeli malo i pravac na šor da se nastavimo vijati po snegu.

zimska-idila-na-salasu-500x375 (1).jpg

Nastavi smo sigranje do večere, veče odavno palo, sneg ponovo stade padati a mi se smrzli i beše mokri ko dodole kad dospemo u kuću pored furune koju je naš dedika zagrejao šapurikama. Mi se skupili i stademo se grejati dok nam baba nije skuvala čaja i napravila prženice sa mašću. Par zalogaja uzeli i popismo čaj i onako obučeni na kauč zakuntali ni noge nismo oprali kad se probudismo u neka doba ?

Bački-Brestovac-Zimi

Pogašena sva svetla, vatra se odavna ugasila, naš deda hrče a baba pućka, nama beše pretoplo, pokrila nas naša baba debelim jorganom da slučajno ne nazebemo ?! I tako nastavi smo spavati do ujutro kad nas probudi pevac i miris pečene slanine i jaja i svežeg mleka.- Ajte pilići gotov fruštuk viče baba, dok smo progledali dolazi i deda sa avlije u ruci noseći i par dimnjenih kobasica da koštamo. Prođoše dani raspusta i zimskih radosti na selu, ostavi smo našu babu i dedu da životare, a mi put novih obaveza u školi do vakrsa kada ćemo doći nanovo do njih da beremo višnje i zovu za sok i jedemo kolače kako to naša baba najbolje ume i zna da napravi. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017