PIČVAJZ


– Vi matori vi ste svi kese, i niko mi ništa ne može, ne znate vi koje Steva macola stade vikati u bircuzu gde se svi okupiše pred televizorom očekivajući da počne fudbalska utakmica. Kad sa drugog astala neko dobaci- Bež sa ekrana derane ko neki čirak stojiš tu, ta vidiš da gledimo televizor, viče čika Joca mladom uncutu koji je došao sa nekim svojim pajtosima željan svađe i tuče, pa stade vikati !- Šta oćeš matori zauzeo busiju pa se pravi važan ko da je njegov bircuz, oćeš da se pošabamo sad ?!

22405829_1686223311419506_6655295327854383592_n
Kad ustade čika Joca a on beše ko od brega odvaljen bivši bokser koji je boksovao još pre rata i stade mu kazivati- Ta mani se derane kad te sad opaučim preletećeš dva astala a posle ćeš mi se i izvinjavati ?- Smiri se i popi špricer na moj račun i pozdravi babu kad odeš kući. Naravno to nije smirilo Stevu i njegove pajtose nego su i dalje terali svoje, stadu razbijati čaše i flaše sa astala i terati goste napolje.

2503-stare-kafane-1.jpg
– Jesam li ti reko da se smiriš il će biti svašta i tako kako reče tako sevne pesnica da ga oma izbaci iz birciza u blato i vodu kako je kiša napadala po selu. Kad drugi to videše razbeže se od straha a Steva ostade sam. Čika Joca ga uvati pod ruku i izvuče iz blata i metnu ga za astal i naruči rakiju da dođe sebi. Kad u jednom momentu Steva dođe sebi- Au čika Joca al me opaučiste sve sam zvezde vido, izvinte nismo hteli da vas vređamo mi smo se samo malo duvali ?!- Ništa, ništa derane popi rakiju i pozdravi babu kad dođeš kući i pošalji ga u bircuz ?!

22448306_1686222761419561_1155312443493163407_n
Steva dospe kući sav poplavio, mati ga dočeka na vrati- Au crni Stevo ko te tako uplavio, mora da si opet nešto naradio kad si taki došo ?! Baba ga vide pa reče- Stevo jesam li ti reko da ne praviš pičvajz po selu, ko te je to tako opaučio ?- Ta mani me babo neki Joca me drmnu sve sam zvezde vido ?- Joca bokser pa kud na njega da naletiš, jer ti znaš ko je on ?- Taj je bio i osto najjači u selu taj se sa petoricom znao mlatiti i šta je reko ?- Reče da dođeš u bircuz čeka te za astalom ?

zima-idila-sneg-vejavica-putevi-rtv-(dusanka-vukobratov)-jpg_660x330.jpg
Baba otide u bircuz, utakmica se odavno završila a gosti se razišli za astalom sedi Joca stameni delija i ispija špricer.- Gde si Joco kućo stara nema te sto godina, što mi derana onako opauči ?- Pa lepo sam mu kazivo da se smire, pravili pičvajz po bircuzu ti njegovi pajtaši pa sam ih malo istresao iz gaća.- A neka si i onog mog malo, njega ću ja u vojsku poslati da ga nauče pameti ?!- Ајd Miko druže stari da popijemo koju u ime starih vremena i da se više ne srećemo ovako ?!

images (1)
Prođe neko vreme kad se Steva pojavi u bircuzu i stade tražiti čika Jocu, neko mu reče- Verovatno je kući pa idi tamo, on ti je oma iza ćoška. Dospe pred kapiju i stade vikati- Čika Joco, čika Joco ovde Steva treba te mi nešto ? Izađe iz avlije ne stigne ni da izgovori kad sevne pesnica da se zatetura i padne na zemlju, prosto ga iznenadi. Kad viknu- Šta to treba da znači Stevo ? -To vam je čika Joco za ono veče u bircuzu pa da vam kažem da vas se ne bojim ?!- A svaka čast mali imaš srca, da li si ti boksovao negde ?- Da l bi hteo da treniraš sa mnom ?!- Ne nisam čika Joco, bila bi mi čast !- Dobro sutra da te vidim izjutra kod namiriš stoku.

5342773316_612daba70d_b.jpg
Steva otide sav sretan i zadovoljan što se osvetio čika Joci za onomad u bircuzu, ostavivši ga sa mišlju- Al me mali opauči, sve sam zvezde vido ?! Hvala na pažnji..

Autor:Goran Popnovakov 2017