GULAŠ


Maglovito zimsko jutro svanulo skupila se družina u obližnjom lovačkom domu i šumi i dogovaraju se na čega će ovaj put ići u lov ? Lovačka družina koja preko cele godine ima plan i program o lovu i lovostaju na divljač o kome oni brinu i paze na lovokradice koji tu haraju ?! Uz topli čaj i čašicu ruma počeše se dogovarati šta će i kako će dalje narednih dana pošto je zahladilo i sneg dobro napadao ?

Mračna-zimska-šuma-728x409.jpg

Dogovor je pao da idu na srndaća na koga u ovom periodu nema lovostaja i tako sa kerovima i sa punom opremom krenuše kroz šumu vabeći ga da izađe na neku čistinu. I tako kroz nekoliko sati lutanjem i sa promrzlinama koji su dobili najzad ga spaziše kerovi koji su zalajali namamiše ga u zamku. Neko od njih ispali metak iz puške i upuca lep primerak srnadaća na koji su svi imali komentar- Dobar je ! na osnovu rogova i same njegove veličine.

normal_0040_jedrisko_paul.jpg

Steva i Pera iskusni lovci koji su valjda celi svoj život proveli u šumi loveći sve što mrda,, Imali su težak zadatak “ da oderu srndaća i spreme za večeru, a ostatak ostaviše za sušenje ?! Smrznuti dovukoše se do lovačkog doma gde su se svi pored furune skupili i stadoše grejati ispijajaći kuvano vino. Lovci puni utisaka sedoše za astal i stadu prepričavati protekli dan i uz šalu ispijali vino dok su čekali večeru kad neko dobaci- Neka nam uvek ovako bude, da smo zdravo živo !!!

a2e8471d09cba3a32f7d3a265d8ae552_header.jpg

Mika kuvar koji ostade u domu stade spremati večeru koja se polako krčkala u kotliću na tihoj vatri i širila neki opijajući miris koji je svima otvorila apetit, da su jedva dočekali da se donese za astal. Gulaš beše još vruć nije ni secovao kako valja, da neki nisu mogli dočekati kako dođoše promrzli i pregladneli. Pa stadu sipati i jesti da su sve oparili usta i jezike kolko beše gladni ?!

Srneći-gulaš-sa-krompirom-i-dimljenom-slaninom.jpg

Gulaš beše malo više zaljućen, da su svi duvali, al se nisu nešto bunili i samo su komentarisali- Al je dobar ovaj srndać ! Nastaviše kašikati i srkati uz repete koje su tražene i recept za gulaš od vrednog Mike kuvara koji je osvajao na raznim turnirama zahvalnice i vredne novčane nagrade. Ali recept ne dade i pored silnog navaljivanja i hvalospeva o njegovom kuvanju beše uporan do kraja ?! Posle bogate večere, staro društvo ostade još duboko u noć ispijajući pića i pesmu veseliše se proteklom danu i ulovom koji imaše ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017