ZIMSKE RADOSTI


– Ustaj Pero vidi kolki sneg je napado budi Joca svog mlađeg brata da idu na napolje da se igraju. Viče mati iz druge sobe- Di će te sad na ovu zimoću severac duva ladan, mora da je napado po metera nema ni ovih sa grtalicama da idu po šoru ?! Beše nedelja, dan odmora i odlaska u crkvu, mati je spremala fruštuk dok je baba namirivo stoku i čistio sneg po avliji i ispred kuće. Beše i prvi komšija izašo na sokak da očisti stazu kad stade vikati !- Stevo, ajd ovamo na kuvano vino sad mi Jovanka skuvala malo da se ugrejemo dok arbajtujemo. I tako komšije popiše onu vino na brzinu, očistiše sneg ispred kuća i avlije i raziđu se svako svojim kućama i poslovima.

Zimski-raspust_sljeme

Braću jedva pustiše na sokok malo da izađu iz kuće jer beše tako ladno da je pucalo drvo, te su jedva dočekali da su zamakli oma iza ćoška i otrčaše do dolme i zaleđene reke gdi su deca napravila pravo klizalište. Skupiše se celo društvo Mika, Joca, Pera, Steva, Julka, Maca.. I ostali koji su su tu našli slučajno, napraviše pravi turnir ko će biti brži i bolji. Neki su imali sličuge, a neki sanke pa tako u krug gdi su jedni drugima davali da se trkaju. 

50744c87a9283c094932830279b0476d

Tolko su se zaigrali, da nisu ni pomišljali kolko ima sati, kad mater viče, ajte deco unutra sad će ručak mora da ste mokri ko dodole kolko ste napolje ?! Joca i Pera otrčaše kući dok su drugi derani još dugo ostali da se takmiče na zimskom turniru da je već mrak počeo padati kad su se svi razišli. Naveče posle večere opet se svi skupiše i počeše masovno grudvanje i valjanje u snegu.

8_7

Napraviše i Sneška Belića kojeg su ukrasili sa loncem, šargarepom i metlom, ko je šta imao i doneo od kuće. Čak su im se pridružili i stariji iz sela dok su se šetali šorom odobravajući ono što su deca radila prisećajući se svog detinjstva i zimske radosti kojeg su svi voleli kad su bili njihovih godina ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017