ĐERAM


Škripi đeram pre prvih petlova baba Stevanka beše već otišla da napuni vedra i da napoji stoku koju je imala u štali. Žuri da stigne da napravi fruštuk deda Miki jer je trebao ići na njivu da uzore za setvu pa da ima da ponese. Deda na brzinu popi rakiju sede na traktor i otide svojim poslom.

show_image.jpg

Na kraj sela stari čoban Marko sa svojom stokom stao na pojilo da se odmori i napuni čuturu sa vodom vraćaju se sa pijace. A tamo beše i Mita svinjar sa svojim krdom svinja gde je žurio da ih odvede u rit i zatvori pre zime i prvog snega. Svi su u nekoj žurbi, sprema se zimnica, vreme zabijački i slava, bliži se nova godina i Božić i gde uveliko traje post. Vreme gozbi, čašćavanja i okupljanja posle naporne godine koja je na izmaku i prepričavanje novosti u bircuzu uz muziku tamburaša i koju čašicu pride.

atari-zima-sneg-padavine-zavejani-vojvodina-ravnica-idila-salasi_660x330

Selo opustelo svi se zavukli u kuće pored toplih furuna slušajući radio uz slabu sijalicu koja je škiljila, baba sitno secka slaninu koju ju onomad izvadio iz salamure svojim deranima onako bez leba da jedu, a mati za poslasticu napravila griza i mamaljuge ?! Kobasice još se suše od kada ih je baba dimio a deca ko deca željna svega pa traže. A baba šta će uzme bricu popne se na tavan pa odseče parče od želje da mu više ne kukaju.

images

Deca ne idu u školu beše zimski raspust, sretna što su slobodna, vijaju se po šoru iščekivajući prvi sneg, a dobro je već zazimilo da mu je bilo vreme da padne ? Ne prođe ni par dana kad stade padati neprestano nedelj dana gdi je pokrio sve krovove, čardake i senjake. Minus se veliki spustio, voda se zaledila na reci zarobivši alaske čamce i splavove, sneg beše napado dva metera, čak se i stari đeram na kraj sela zaledio. Deca jedva dočekaše sneg, grudvanje i pravljenje sneška belića da od sreće i radosti nisu satima ulazili u kuću.

12541110.jpg

Ostalim seljanima napravilo problema u svakodnevnim poslovima čisteći veliki sneg po šoru grtalicama i konjima koji su špartali po selu i ostalim sokacima. Zagrevali se kuvanim vinom i rakijom, a posle nastaviše u bircuzu pored lepe Mare i tople furune uz viceve i bećarce tamburaša. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017