MOČE


Al ih zdravo volem pa onako još vruće da vas peku ruke i usta pa ih namažete pavlakom ili kečapom i zalijete sa kojom šoljom jogurta ili ovčijeg kiselog mleka idealno jelo za fruštuk ili večeru, može da posluži i kao užina između obroka. Mogu da se jedu i ladne kad dođete iz štete nabareni i kad zdravo ogladnite posle pijanke sa kumom u obližnjem bircuzu. Mogu da ih jedu deca, male bebe i stariji svet bez zuba onako usput da ih ćapiš dok žuriš na bus dok vam vaša majka ili tašta peku u starom tiganju što je još pokojna prababa pekla a pradeda kovač napravio ? Ne postoji jelo koje ima toliko imena. Najviše ljudi u Srbiji ih zove prženice, magično jelo od starog hleba, jaja, mleka i malo soli. Ipak, ne zovu ih svi tako. Ako se zateknete u Banatu, možete da dobijete samo kvašenice ili moče, u Bačkoj su pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke. Ako skoknete do Hrvatske, tamo ćete jesti pohani kruh, popečke od kruha ili u Slavoniji trambave mašćenke.

Xr8k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTnpVN01EQV8vODg1N2FjYTBlYTNiOGNkYjNiZDgxZDU4NmQzNjFhNWYuanBlZ5GTAs0CngCBoTAB.jpg

I na kraju vam mogu potvrditi što ih moja gospoja pravi a tek najmilija tašta pa to vam ne mogu samo tako reći, onako tanke i vruće, meke, slane i sočne da vam se prosto tope u ustima i voda iz usta stade curiti pa to je za neopisati kolko je lepo ?! Pa se znam primaći da me ne vidu pa taman što hoću da ih ćapim stadu vikati za mnom- Oš ostaviti sin te materin vidiš da nisu gotove ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2018