PROGNOZA


Deda sedi na klupi na sokaku i gleda u nebo dal će se menjati vreme jerbo bi trebalo ići na njivu i skidati kuruz..Tice nisko lete i kruže oko sela deda spomenu-Biće kiše…Uđe u avliju i počne spremati prikolicu i traktor za sutra sipa nafte i spremi što god za njivu izgledajući samo nebo oće i kiše biti. Neka sparina i teško vreme se spustilo da ne možeš disati od teškog vazduha očekujući neki kijamet.

949132b53ba942791efb6a1961c1c2f0

Nije stigo ni spremiti prikolicu kad počne duvati neka vetrina a kerovi se stadu zavlačiti u šupe kad neki grad počne padati ko oraji veličine i silna kišurina potom da je sve nabijala na kuću i sam ulaz da nije mogo ući unutra dva sata, srećom pa se zabio u letnju kujnu i tu pripalio šporet jer beše debelo zaladilo.

images_agrosfera_agroteme_njiva_pod_vodom_Ban_Dvor.jpg

Stade kiša ko što je i počela padati iznenada i sunce grane na horizontu posle toga da je sve peklo a kapljice kiše sa drveća padati za vrat, avlija puna vode a deda korovačom stade čistiti. Baba viče iz kujne- Sreto oćeš li piti kafe da metnem na šporet časkom ?! I tako sedneše u kujnu gdi popiše kafu uz priču da bi trebalo ići na njivu i ostale stvari spremiti za sutra.

2503-stare-kafane-1

Izjutra pre prvih petlova sede na traktor i krene šorom a do tamo bar dva frtalja sata klimanja kad je dospeo tamo, a tamo njiva puna vode da nije mogo ući traktorom jer bi se sigurno zaglavio u nekoj rupi..I šta će vrati se kući svrativši do bircuza usput gdi sretne kuma gdi ispija špricer i tako reč po reč ožderaše se na brzinu za sve pare. Vrativši se kući za ručak a ostale poslove poradiše posle dremke..A sutra na njivu da skine kuruz kako je i zamišljo gledajući u nebo sa mišlju- Oćel opet kiša sutra ?!

Autor:Goran Popnovakov 2019