TREĆI PUT


Vašeg autora je odveo put svojih obaveza ko zna koji put ove godine prolaskom Ibarskom magistralom gde je uspeo krajičkom oka spaziti tvrđavu Maglič koji podseća na zamak iz bajke, jer se nalazi na samom vrhu brda. Na nadmorskoj visini od oko 150 metara, dok Ibar oko njega pravi okuku i opasava ga sa tri strane. Sa četvrte strane, duboki rov ga odvaja od planine Stolovi. Prema predanju, tvrđava je dobila naziv po gustoj magli koja se često spuštala na ceo brdoviti šumadijski predeo.

Prema legendi, ovo mitsko mesto je nekad bilo ukrašeno nepreglednim redovima jorgovana, koji su, po naredbi kralja Uroša I, zasađeni za njegovu suprugu Jelenu Anžujsku. Kraljica je zbog ovog romantičnog čina lakše podnela dolazak u Srbiju, jer ju je ovo plavoljubičasto cvetno drveće podsećalo na rodnu Provansu. U njenu čast se, već više od dvadeset godina unazad, svakog proleća održava međunarodna manifestacija „Dani jorgovana“.

Dalje prolaskom kroz brdovite predele naše zemlje još jedared sam video nezaboravnu prirodu okruženu drvenim kolibama i moderne građevine, a na svakom brdu puštena stada ovaca i krda krava sa divljim pastuvima u daljini istih..

Još uvek zaštićena priroda opstaje među naglim prosperitetom turizma koji polako ali sigurno nestaje pred našim očima i stvara neku drugu sliku ?!

Koliko će još uvek moći da odoleva videćemo, a u pitanju su godine da li će se naša deca sećati ovog nacionalnog blaga u budućnosti..Prođoh i vidoh i sa čuđenjem samo gledao sve ono što je nekad krasilo ove krajeve kroz istoriju a u koje je vaš autor retko zalazio i mogao samo da konstatujem koliko sam sretan da što mogu da spojim posao i zadovoljstvo..

Autor:Goran Popnovakov 2020