AJMO NAZAD


Na selu sada kažu da nikad nije bilo bolje da su počeli porodice da se vraćaju iz grada u pomenuta sela gdi postoje sada pravi uslovi za život od kada su počeli da niču pravi sokaci ušoreni u jedan niz za migrante i izbeglice od koje čega duž državne granice i zaboravljenih sela nazivane po našim znamenitim i istorijskim ličnostima.

Poznate javne i ličnosti iz kulture i raznih drugih miljea počeli su da naseljavaju napuštena domaćinstva dedova i očeva bežeći od gradske vreve i haosa čineći idile od svojih života. Nekad begajući u iste te gradove i prodatom kravom pride sada svi propagiraju zdrav i usamljenički život bez iole predznanja i pojma o životu na salašima i srušenim posleratnim švapskim kućama.

Šta ćete to je postalo in, moderni način razmišljanja što naravno nije loše ali se zakasnilo jer na destine istih sela su nestala pred bujicom i izgradnjom novih solitera i širenja na sve strane rušeći sve pred sobom..A seljani postali građani drugog reda gdi su postali izgubljeni u vremenu i prostoru tražeći sebe u novim istorijskim momentima.

I mi deca grada ili pregrađa koji su do skoro bili zapećak istih postali smo samo tranzit velikih krstarica koji prolazi preko i mimo nas u svim pravcima gušeći nas i oko nas napraviše kaveze koji svakim danom se sve više zatvaraju da nećemo imati uskoro izlaz iz njega a bilo ih je toliko pre svega ovog..I dolazimo do suštine s početka priče važni i poznati odlaze iz gradova iz svojih ličnih i sebičnih razloga a mi ko zna gdi…

Autor:Goran Popnovakov 2021