TOPLI


Topli napitak posle napornog dana i poslovnih obaveza koga čoveka obori s nogu vraća u život dal vrući čaj sa čašicom ruma il rakije i neizbežna turska kafa za dušu i telo koja se ispija onako vruću da para grlo jer tako sam naviko. Pre ručka a ondak dospelo onako podgrejani domaći pasulj sa rebarcima i kojom papričicom pride, prosto prste da poližeš ?!

Prođe dan a večeri brzo padaju u ranu jesen kada lišće žuti i pada s drveća puneći oluke kuća i fasadni radovi iz komšiluka se privode kraju brinući se za nadolazeću zimu koja je na pomolu..Seku se metri drva za šporet i furune stare u kojem se peku najlepše cipovke i štrudle sa makom i kuvaju sarme u velikim šerpenjama velike ko pesnice. A kad ih poeješ dve prosto da pukneš kolko su site i pune mesine..

Za večeru uz televizijski program malo zamezili slaninice i ajvarić ljuti ženica slatka napraviše danas prste da ih poližeš il nju…Dobro se napucali i čajić bez šećera popismo pred spavanje gdi se ugrejasmo i zaspasmo u letu na širokom..A sutra je još jedan i poslednji radni dan do vikenda kojeg smo svi željni posle naporne nedelje..A za vikend dolaze tek bahanalije i uživanje kojeg ću vam možda jedared reknuti uz topli ?!

Autor:Goran Popnovakov 2021