GODINA PUSTA


Pusto selo uz slabo svetlo uličnih bandera posle ponoći i tek po koji zalutali šarov koji se nije negdi sklonio od vetrine i snega koji stade padati ko popizdeo i tolko napado do jutra i prvih petlova da je sve krovove kuće zabeleo a beše ga do visine pendžera kolko je napado uoči nove godine…

Napado sneg ko nikad dosad za novu godinu te sedamdeset i neke kad sam deran bio pa na širokom šoru se skupili derani iz sokaka da se grudvamo i pravimo Sneška Belića i igrali ledene vije. Celi dan su seljani čistili grtalicom sokake i široki šor koji ih je spajao u jednu kod spomenika i pošte. Stođavoli jedni se skupiše pa krenuše od kuće do kuće tražeči što god od svakog ko da je beše bilo Badnje veče i vijanje Božića a ne uoči dočeka nove i ispraćaj stare.

U bircizu blizu pošte skupiše se poznati bećari uz vesele svirce iz Titela pevajući poznate stihove bećaraca i cajke uz koji balon vina i meze pride..Kelnerice uveseljavali goste na astalima uz cijukanje i lupkanje petama uz dobre bakšiše do ranih jutarnjih sati, a svirci pratili nabarene bećare do drugog sela i kuće da se ne bi ne daj Bože usput negdi izgubili u ataru il jendeku..

Srećom da je sneg presto padati a zvezde na vedrom nebu širio vidike uz mraz koji je stezao i ladnoća koja se uvlačila u kosti sve više da nas je sve prikovala u kuće i zaledila celo selo do posle Božića i Tucin dana sve do svetog Jovana i početka februara. Kuće nismo mogli ugrejati a furune beše ložili sve vreme da smo drva dobrano izložili.

Nisu nam davali izlaziti nigdi napolje kolko je ladno beše bilo, dućan je radio tek toliko da se proda leb i mleko a njih dobijali smrznuto u onim flašama, a posle grejali na šporete, a bircuz tek po koji pijandura zašo onako slučajno i koju s nogu. A mi deca nalazili zanimaciju u žmurkama ispod čebadi, šaha i mice gledili televiziju kad beše struja došla posle restrikcija iste a kad otoplilo jedared jedva dočekali da izletimo na šor i da se dobro istrčimo do onog sela i nazad i poznatim sokacima tražili razlog za igru.

Autor:Goran Popnovakov 2022