SANJAH ŽELJE


Sanjah želje koje me obradovaše onako baš istinski…Da napr vozim neki avion preko vode do slobode Amerike i Australije severnog pola i Afrike i nazad. A u Avionu sve po redu namešteno švedski i ostali astali svega i svačega na njima a ja se oblizujem ko neki mačak i taman da se spremim da krenem viče onaj do mene što vozi da nailaze jato roda...

Pa zatim da se pentram na najviši planinski masiv ili venac i zabodem zastavu sa znakom slanine i kobaje kao naš zaštitni znak našeg sela i šire ?! A kad dospem tako visoko izvadim onu našu velikačku bricu što viri sa druge strane crkvenih vrata pa izvadih onu poluzaleđenu slaninu pa onako sa boka tanko načnem stranicu iste da se providi kroz nju pa taman da je stavim u usta san mi se okrene na drugu stranu ?!

Da sam negdi u Africi da vijam neke nojeve puškom jednog upucam pa stavih na ražanj da okrećem a kad bi skoro gotov onako prelivan našim crnim pivom kad neko viće ajd Djole na ovu stranu ima što god lepše ovdi..Odo tamo negdi a ono neki žablji bataci jbm li ih baš nešto bezveze pa se vratih na isti onaj ražanj, a onaj noj zagoro ko u rerni baš onako momački da sam ga na kraju bacio kerovima što su se motali čitav dan oko njega ko da sam vola peko..A vala baš su se namučili dok su ga pojeli..

Pa sanjah da sam na nekoj večeri u nekom dvorcu nekog čudaka što je vatao fazane i ćurke za astalom i služili nas sluge vinima finima a u tanjarima trč, trč pa meso kolko su svega doneli kažu neki poznati kuvar spremao neka čudnovata jela za gospodu, a ja na toj večeri otkud da sam dospeo pojma nemam ?!

Okreneh se na drugu stranu san nastavlja dalje da sam negdi na skupu i ručku vegana veterana koji se skupljaju svake godine i mere strukove šnajderskim metrom i sve utrkuju čiji je tanji a nagrade deleše u vidu neke poslastice za početnike da mogu i nešto masno pojesti…I tako probudih se u lokvi znoja, krevet mokar gola voda uletih u klozet da se umijem pa pomislih da nešto da pojeem, a u frižideru makar šta sve jestivi proizvodi kila jabuka, tri šargarepe i jedan kiseli kivi za celi dan ?! Pa se setih šta mi je voljeni doktor napisao i odredio neku strogu dijetu a mojim ukućanima zabaranio da mi ispunjavaju želje osim nekog limuna i kupus salate…Kaže da je to za moje dobro kako sam bio dobrica u prošlosti vremenski neograničeno sve do onog trenutka kad skinem koju kilicu 40-50…A posle postepeno uvođenje slanine od mangulice, šnit kobaje bez leba a taj dan dok ne dođe moram se strpiti i sanjati želje svoje…

Autor:Goran Popnovakov 2023