VOJVOĐANSKE ĐAKONIJE


U našoj Vojvodini postoje razne đakonije koje ljude vole da pripremaju a vala i konzumiraju a da bi se znalo a ne zaboravilo počelo se organizovati razni festivali pa ću vam ovim putem pokušati dočarati svu raznovrsnost naše bogate Vojvodine koju je moj omiljeni novinar RTV Vojvodine Bora Otić godinama obilazijući po pozivu ljudi snima i verno prikazuje u svojoj emisiji 5kazanje koja ide svakog petka već nekoliko godina i toliko obožavaoca stekao!

Pa da počnemo sa opisivanjem i kalendarom održavanja manifestacija koji se održavaju svake godine i svakog meseca u drugom gradu i mestu!Znači po datumima ću prikazivati manifestacije koje se održavaju.

BAČKA PALANKA/Februar

Festival domaće kobasice,kulena i slanine

TURIJA/KOBASICIJADA-Februar

Turija se nalazi u centralnom delu Bačke, oko 40 kilometara severno od Novog Sada i ubraja se među najstarija mesta pokrajine. Pripada opštini Srbobran. Nalazi se na mestu gde se u Veliki bački kanal ulivaju Beljanska bara i Krivaja. Povezana je asfaltnim putem, a i železničkom prugom na istoku, sa Nadaljom i Bečejom, a na zapadu sa Srbobranom i Somborom. Mesto je koje ne bi trebalo zaobići. Evo i zašto.

KRČEDIN/DANI ČVARAKA

Такмичари

VRŠAC/VINO FEST-Mart

Manifestacija vinara, vinogradara i vinogradarske opreme. Vinari se predstavljaju sa svojim najboljim vinima. Ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj učesnika i posetilaca, tako da su i očekivanja svake godine sve veća.

Pored redovnih izlagača iz naše zemlje, veliko interesovanje za ovaj festival od prošle godine počeli su da pokazuju i vinari iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine,Ukrajine.

BAČKI PETROVAC/KULENIJADA

U Bačkom Petrovcu se već tradicionalno krajem maja meseca održava Festival Klobas, ili kulenijada kako se to popularno zove. Kulenijada(Festival klobas)se organizuje u sklopu proslava Dana Bačkog Petrovca. Na festivalu se vrši ocenjivanje kulena svih zainteresovanih proizvođača ovog etno-gastronomskog specijaliteta, kao i prodaja kulena na licu mesta. Osim ovog vrši se i takmičenje u spravljanju najukusnije sveže kobasice, na tradicionalan način. Festival je propraćen kulturno-umetničkim programom,tipičnim za kulturu Slovaka. Takođe festival prati ocenjivanje za najbolju domaću rakiju, tortijada i niz drugih događanja, uz mogućnost razgledanja kulturnih znamenitosti Bačkog Petrovca.

SLANKAMEN/ZLATNI KOTLIĆ-Maj

Za sve ljubitelje ribe i ribljih specijaliteta od 2008. godine u Staroj marini, u Čardi Mika Alas, “ Zlatni kotlić “ se održava dva puta godišnje-u prvoj nedelji juna i predposlednjoj nedelji avgusta. Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, manifestacija se svake godine obogaćuje dodatnim sadržajima i nagradama.

KOVIN/BANATSKI FRUŠTUK

Pod nazivom“ Al se nekad dobro jelo ” vredne ruke aktiva žena priređuju “ Banatski fruštuk ”, jela karakteristična za doručak u ovim krajevima.

TEMERINSKA PASULJIJADA

Prva Pasuljijada održana je kao druženje ljubitelja kuvanja na otvorenom 4.juna 2005.godine u Temerinu u organizaciji Ekocentra Vodomar 05 iz Temerina.Učestvovalo je 22 takmičara.

Zlatni kotlić opštine Žabalj

Organizatori manifestacije su USR“Mladost-Jegrička“ i Turistička organizacija opštine Žabalj, a pod pokroviteljstvom Opštine Žabalj i sponzora. Cilj manifestacije je promocija reke Jegričke, kao zaštićenog prirodnog dobra tj. Parka prirode, kao i podizanje svesti o značaju očuvanja i zaštite prirode.

KRČEDIN/ŠUNKAFEST-Jun

ČURUG/DANI OVČARA

Manifestacija se tradicionalno proslavlja uz šišanje ovaca i kuvanje ovčijeg paprikaša. Manifestacija se tradicionalno proslavlja uz šišanje ovaca i kuvanje ovčijeg paprikaša.

ERDEVIK /SREMSKA KULENIJADA

Манифестације из годину у годину, имају све важније место међу савременим туристичким производом Србије па и Војводине.Оне представљају јединствен доживљај за посетиоце кроз који се остварују жеље за упознавањем културе, за дружењем, непосредним учешћем и забавом. У оквиру својих активности на промоцији и унапређењу квалитета и обогаћивању садржаја туристичке понуде Региона Срема, Сремска привредна комора и МЗ Ердевик-Општина Шид, планирају да и ове године организује 17-ту по реду’’Сремску куленијаду’’у Ердевику 04. јуна.

“ Сремска куленијада “ је јединствен фестивал за цео Срем који интегрише и афирмише широк спектар културне разноликости региона и његове економске потенцијале када је храна и туризам у питању.

ŠAJKAŠ/MUNDIJADA

Udruženje građana„ Ljubitelji vojvođanske tradicije “ iz Šajkaša od 2005.godine organizuje jednu od najuspešnijih manifestacija u okruženju„ Mundijada “–takmičenje u kuvanju gulaša uz dodatak belih bubrega. Udruženje građana„ Ljubitelji vojvođanske tradicije “iz Šajkaša od 2005.godine organizuje jednu od najuspešnijih manifestacija u okruženju„ Mundijada “– takmičenje u kuvanju gulaša uz dodatak belih bubrega.

ŽITIŠTE/PITIJADA

Treću godinu udruženje žena „Đurđevdan“ iz Žitišta organizuje manifestaciju takmičarskog karaktera za najbolju pitu od domaćih kora razni ukusa. Treću godinu udruženje žena „Đurđevdan“ iz Žitišta organizuje manifestaciju takmičarskog karaktera za najbolju pitu od domaćih kora razni ukusa.

„Dani krastavaca“ u Bačkom Petrovom Selu

Ova manifestacija je ovo mesto izdvojilo na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine. BAČKO PETROVO SELO-Da se od proizvodnje krastavaca može napraviti značajna turističko-privredna manifestacija pokazuju meštani Bačkog Petrovog Sela koji četrnaestu godinu zaredom organizuju„ Dane krastavaca „. 

KANJIŽA/GASTROFEST-Juli

Gastro klub„ Kereš ”u svom kutku na obali Tise priređuje nadmetanje kulinara u pripremanju jela začinjenih paprikom, od kuvanja gulaša u kotlićima do raznih specijaliteta na roštilju. Nedelja će biti u znaku tradicionalnog takmičenja alasa u lovu somova bućkom, gde se očekuje 50 ekipa iz zemlje i inostranstva. Pecaće se i riba na plovak, a u kampu Tiski cvet”od 9 sati se priređuje takmičenje preko stotinu ekipa u kuvanju riblje čorbe. Veče na Štrandu začiniće izbor za mis Štranda u organizaciji lista Mađar so, u kome će u konkurenciji biti 26 devojaka. Na velikom video-bimu posetioci će moći da prate finale Svetskog prvenstva u fudbalu.

ŽITIŠTE/ČIKENFEST-JULI

Tradicionalna manifestacija„ Chicken fest “koja se osmu godinu za redom održava u Žitištu, ove godine počinje gotovo mesec dana ranije, te se umesto početkom avgusta, održava početkom jula meseca.

MEĐA/PIHTIJADA

ČESTEREG/BOSANSKI LONAC

Svrha ove manifestacije je promovisanje dobrog raspoloženja i pozitivne energije kao neizostavnih začina tradicionalne bosanske kuhinje koju u banatskoj ravnici još uvek ponosno čuvaju potomci nekadašnjih kolonista.

Bosanski-lonac-Cestereg

APATINSKE RIBARSKE VEČERI

6093

U toku su pripreme za početak tradicionalnih“ Apatinskih ribarskih večeri ”koje će 52.put za redom biti održane od 1.do 5.jula. Tih dana Apatin će biti muzički, sportski, kulturni i kulinarski centar Vojvodine i regiona. Na ovogodišnjoj manifestaciji program že biti uskladjen za sve ukuse, a tako je i kad je u pitanju gostovanje zvezda estrade. Organizator se potrudio da obezbedi u tom segment zabavu za sve generacije, a poznat je i konačan program:

ZRENJANIN/ŽETELAČKE SVEČANOSTI

“ Žetalački dan “ ustanovljen je pre tri decenije, i danas je pravi primer za ratarenje, posebno za gajenje voća,povrća i cveća, Prvo okupljanje žetalaca sa kosama organizovli su, pre tri decenije, tadašnji direktor Zemljoradničke zadruge Janoš Palatinuš i njegova supruga Aranka.

Tradicionalna manifestacija“ Somborski kotlić „

KOVIN/STARI LALA

Cilj manifestacije je promovisanje pravih i tradicionalnih vrednosti mesta Kovin i Banata kao i očuvanje i nadamo se reanimaciju starih zanata.

BAČKA PALANKA/ŠTRUDLAFEST

Udruženja nemaca Bačka Palanka u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine BP, Gerontološkim centrom i Crvenim krstom, organizuju Drugi međunarodni Štrudl fest. Pored organizatora učestvuju i udruženja žena “ Zlatne ruke „,“MOMS „,“ Večera Šandor „, Društvo rusko-srpskog prijateljstva iz Bačke Palanke, kao udruženja iz Zrenjanina, Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Vukovara. Festival je takmičarskog karaktera,a okupiće preko 20 udruženja iz čitavog Srema i degustiraće se i nagrađivati najbolja štrudla Festivala. Nagrađena će biti prva tri mesta, a učesnike koji se budu pokazali kao najbolji majstori u pravljenju ove poslastice očekuju vredne nagrade.

FIŠFEST/ZEMUN

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe i paprikaša koje se održava nekoliko godina unazad i održava u Zemunu.

ZRENJANIN/„BANATSKE VREDNE RUKE“

„ BANATSKE VREDNE RUKE “ kao značajan etno program i u svrhu prezentovanja kulturne baštine ovog podneblja velikom broju posetilaca,organizuju se u toku najpoznatije i najposećenije manifestacije u opštini Zrenjanin, i jednoj od desetak značajnijih manifestacije u Srbiji„ DANI PIVA “, na atraktivni zrenjaninski lokaliteti/mestima, u turističkom smislu.

U cilju očuvanja tradicije i kulture naroda ovog prostora kao i razvoja turizma, svake godine u Novom Miloševu održava se manifestacija pod nazivom Štrudlijada. Ova omiljena vojvođanska poslastica različitih ukusa sprema se danima kako bi bilo dovoljno za sve posetioce čiji broj je svake godine sve veći. Takođe, skoro svake godine se obara i rekord u pravljenju najveće štrudle koja iznosi više od 20 metara. Bogat zabavni program obuhvata nastupe kulturno-umetničkih društava ali i poznatih izvođača pop i narodne muzike.

SILBAŠ/BOSTANIJADA

 

Ovu tradicionalnu manifestaciju, po kojoj je Silbaš poznat i van granica zemlje, organizuje Mesna zajednica i silbaško Društvo povrtara i voćara, izjavio je Tanjugu predsednik Saveta Mesne zajednice Silbaš Samo Žjak.

BAČKO PETROVO SELO/DANI KRASTAVACA

Ova manifestacija je ovo mesto izdvojilo na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine. BAČKO PETROVO SELO-Da se od proizvodnje krastavaca može napraviti značajna turističko-privredna manifestacija pokazuju meštani Bačkog Petrovog Sela koji četrnaestu godinu zaredom organizuju„ Dane krastavaca „. 

RAVNO SELO/FIJAKERIJADA-Avgust

U Ravnom Selu juče je održana je 13. Fijakerijada,tradicionalna kulturno-sportska manifestacija koja već godinama promoviše zaprežni konjički sport, tamburašku muziku, Ravno Selo i Vojvodinu.

IRIG/PUDARSKI DANI

U Irigu se od 1993. godine, svake godine,trećeg vikenda u septembru,organizuju‘ Pudarski dani ’. Ova manifestacija je posvećena pudaru–čuvaru vinograda,vinu i grožđu, razvoju vinogradarstva. Manifestacije traje tri dana, propraćena raznovrsnim zanimljivim dešavanjima kao što su: berba grožđa, pudarski fruštuk, izbor gospodara Pudarskih dana, defile fenjera od bundeva i maskenbal ulicama Iriga, dečija pijaca i prodajna izložba sremskih kolača, revija ‘ Dete i pas’(u organizaciji Kinoškog društva), koncert za mlade, izložba likovnih i literarnih radova na temu grožđa, vina, pudara, razna takmičenja za izbor najboljeg vinograda, najboljeg vinskog podruma, najbolje rakije i vina, najtežeg grozda, najukusnijeg sremskog kolača kao i takmičenje u kuvanju pudarskog(pilećeg)paprikaša. Manifestaciju prati i veoma bogat kultuno-umetnički program. Održava se u drugoj polovini septembra.

I ove godine Mesna zajednica Maradik,organizuje proslavu tradicionalne manifestacije seoske slave Maradička jesen

Prvog dana posetioci će imati priliku da uživaju u muzici, tradicionalnim običajima i proizvodima domaće radinosti lokalnog stanovništva, dok će drugi dan manifestacije ispuniti sportski takmičarski program.

RUSKI KRSTUR/DANI PAPRIKE-Avgust

Na Danima paprike biće proglašen najlepši štand,najstariji aktivni paprikar i najteža paprika proizvedena na njivi aktivnog paprikara, a za takmičenje se treba prijaviti kod organizatora. Nosilac projekta je Udruženje paprikara Ruskog Krstura, a u organizaciji učestvuje MZ„ Ruski Krstur “, brojna udruženja i organizacije.

TITEL/TITELSKI KOTLIĆ-Avgust

Ovo takmičenje polako, ali sigurno ulazi u fazu tradicionalnih turističko-zabavnih manifestacija u titelskoj opštini. Da je to tako, potvrđuje iskustvo da iz godine u godinu imamo povećavanje broja ekipa učesnica. Ono što je zanimljivo, na takmičenju svake godine se pojavi po nekoliko ekipa iz sasvim novih sredina, što je takođe, pokazatelj kvaliteta i atraktivnosti ovog takmičenja.

kotlic pod titelskim bregom 2015

SRPSKI ITEBEJ/TESTIJADA

ČELAREVO/ČELAREVOFEST-Septembar

BAČKA TOPOLA/FESTIVAL MEDA-Septembar

Za sve ljubitelje ove slatke poslastice evo jednog lepog karnevala. Naime Bačka Topola će 17. septembra 2016. godine biti najslađi grad u Vojvodini definitivno. arneval meda je tradicionalna, celodnevna manifestacija koja već godinama okuplja veliki broj proizvođača ove poslastice na jednom mestu, gde imaju mogućnost da prikažu svoje najrazličitije ukuse

VRŠAC/GROŽĐENBAL-Septembar

Vršac, grad poznat po vinu, za sve ljubitelje grožđa i dobrog vina, organizuje manifestaciju pod nazivom ” Grožđebal ” gde se mogu pored neizbežnog PUTA VINA(obilazak vinskih podruma) mogu posetiti mnogobrojna kulturna i sportska dešavanja.

ŽABALJ/ŠKEMBIJADA-Septembar

Takmičenje u spremanju škembića.

KIKINDA/DANI LUDAJE-Oktobar

PALIĆ/BERBANSKI DANI

Povodom završetka radova u vinogradima i voćnjacima organizuju se Berbanski dani, fešta kada ima puno hrane, zanatskih proizvoda, narodnih rukotvorina i specijalnih programa. Ovaj svetkovina se organizuje na i oko palićke Velike terase. Svake godine na Berbanskim danima se može posetiti izložba voća i povrća, pijaca gde se prodaje med, vino, slatkiši, začinsko bilje, degustirati vino, dobro jesti, slušati muzika i mnogo, mnogo druženja.

SREMSKI KARLOVCI/GROŽĐENBAL

Grožđenbal–Berba grožđa u Sremskim Karlovcima,(10–13.09 2015.)popularni Grožđenbal ima dugu tradiciju shodno tome da je ovo jedan od najznačajnijih vinogradarskih krajeva u našoj zemlji. Manifestacija je nastala još 1930. godine, a nakon kraće pauze ponovo je oživela 1992. godine pa se do današnjih dana krajem septembra tradicionalno obeležava početak berbe grožđa. Ova privredno-kulturno-turistička manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne i duhovne tradicije Sremskih Karlovaca, unapređivanje turističkih potencijala ovog kraja ali i promociju privrednih mogućnosti domaćih vinogradara po čijem vinu su Karlovci nadaleko poznati

BANATSKO KARAĐORĐEVO/POGAČIJADA-Oktobar

ZRENJANIN/PASTIRSKI DANI-Novembar

ČURUG/DANI MLADOG VINA-Novembar

Udruženje vinogradara, vinara i voćara„ Boronj “ iz Čuruga organizuje i ove godine tradicionalnu manifestaciju„ Čuruške noći mladog vina “.

VRŠAC/PRAZNIČNE ĐAKONIJE-Decembar

Manifestacija“ Praznične đakonije ”u organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac je izložba praznične trpeze,domaće radinosti,suvenira i raznih đakonija.

Kao nova manifestacija ovog tipa osmišljena je kao izložba hrane i to baš u vreme slava i dočeka Nove godine sa ciljem upoznavanja posetilaca sa starim jelima sa našeg područja. Manifestacija pod nazivom„ Praznične đakonije “ je u organizaciji Turističke organizacije opštine Vršac, jedinstvena izložba praznične trpeze, domaće radinosti,suvenira i raznih đakonija u vreme slava, Božića i Nove godine. Nadam se da sam vam nekako uspeo dočarati umetničke i kulturne umetnosti naše bogate Vojvodine kroz reč i sliku, ako sam ponešto i zaboravio navesti i spomenuti nemojte mi zameriti. Hvala na pažnji i sretni i živi bili !!! Sadržaj u vidu slika i videa preuzeto sa drugih sajtova da bi se ispunila forma članka i samog sajta.

Autor:Goran Popnovakov 2016


Discover more from ĐOLETOV KUTAK

Subscribe to get the latest posts to your email.