KUME IZGORE TI KESA


E sad da vam ispričam moj(ne) radosniji dan to je dan kada sam rešio da se ženim, beše ono gde žuriš još si mlad, čekaj još malo imaš vremena do onih komentara svaka čast, šta te briga radite obadvoje imate gde da živite niste podstanari, samo napred srećno ?!

Imali smo sreće da radimo u dobrim firmama, bili primljeni u stalni radni odnos, solidne plate smo imali tih godina, pa smo i mi rešili kao i svi sretni parovi koji su imali stabilne veze godinama, nismo imali šta više čekati, nego smo naš predlog ispričali svojima koji su bili sretni što je došao i taj dan. Imali smo crkvenu veridbu i zakazivanje venčanja za septembar mesec unapred 6 meseci kako je to po crkvenim kanonima ?! U međuvremenu smo krenuli u poseti rodbini da sa čuturom zovemo u svadbu i odštampanim pozivnicama za taj mesec. Sama priprema je bila mesecima napred, koliko će biti svatova, gde će se biti koliko će biti potrebno pića i ića do koliko će taj ceh biti na kraju ?!

Muziku smo naručili imali smo dva orkestra jedan koji nas je pratio a drugi u restoranu gde smo pravili bratovog venčanog kuma,skupilo se skoro trista zvanica. Lepo vreme beše tog septembarskog dana, skoro sve smo običaje imali kako to i tradicija nalaže mada se ona razlikuje od kraja do kraja u Srbiji, Bosni, Crne Gore. Pošto je ovo bila klasična Vojvođanska svadba tako se su se ti običaji i ispoštavali ?!

Neodvojivi su deo svadbenog slavlja u Srbiji ne samo zbog toga što, prema predanjima, budućim supružnicima donose sreću i blagostanje, već i zato što su autentični za naše podneblje. Osim simbolike, običaji predstavljaju i odličan način da se u čin venčanja uključe i rodbina i prijatelji, a takođe, i dokaz da se do trajne ljubavi stiže preko„ sita i rešeta ”.

Buklija

Cipele za provodadžiju

Kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji–to je osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju. Verovanje–da bi im ljubav bila duga i srećna.

Crnina

U periodu između veridbe i venčanja mlada ne sme da nosi crninu kao znak žalosti za nekim, jer će joj prema starom verovanju brak biti tužan.

Bacanje pogače

Posle darivanja, neposredno pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i leđima okrenut svatovima, uglavnom neoženjenim muškarcima, baca pogaču koju je svekrva umesila za tu priliku. Prema verovanju, ko uhvati pogaču uskoro će da se ženi, a običaj je da svi svatovi dobiju bar jedan zalogaj.

Rice throwing

Bacanje maramice

Kada svatovi uzmu mladu i krenu, pre prvog mosta na koji naiđe, mlada treba da baci belu maramicu u koju je prethodno stavila novac.

Bacanje sita 1

Kada mladenci nakon venčanja dođu u njihovu u svoj novi dom,mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu–i mlada će se zadržati u kući.

Bacanje sita 2

Kada mlada dođe ispred mladoženjine kuće posle venčanja,baca sito sa žitom preko krova kuće,kao i žito u četiri ugla kuće,da bude zdravlja i veselja,a godina rodna,te da sve to ona donese svojim dolaskom u kuću.

Belim lukom protiv uroka

Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.

Puškom u jabuku

Kada mladoženja ide po mladu,običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

Jabuka preko krova

Jabuka se napuni novčićima i prilikom ulaska u kuću baca se preko krova zbog sreće.

Kićenje mladine kapije

Mladina kapija se kiti svežim cvećem i tilom, a dekoriše se i ukrasnim mašnama. Tako okićen venac dugo se čuva posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla, makar do mladenaca, verskog praznika u slavlje mladenaca, koji su u toj godini započeli zajednički život.

Svadbeni običaji foto Bojan Trailovic

Biseri

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliti mnogo suza tokom braka.

Biće muško

Pre odlaska na večanje mlada prima blagoslov od roditelja i nazdravlja sa svatovima.Mlada pije iz staklene čaše,a zatim je baca.Ako se čaša razbije,rodiće muško dete,a ukoliko ostane cela–biće žensko.

Desna noga

Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.

Serbian wedding customs

Ko će biti gazda

Na ceremoniji venčanja kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Običaj kaže da će onaj ko to prvi uradi voditi glavnu reč u kući.

Dokaz prave ljubavi

Nakon što se iseče torta, mladenci se pred svim svatovima dugo ljube, kako bi svatovi videli koliko se vole.

Materina pogača

Materina pogača

Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove–materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.

Darivanje mladoženje

Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste za stolove i kada domaćin odobri ručak, mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir pred njim ili ga ne daruju zlatom.

Darivanje mlade

Kod nas je običaj da mladu na veridbi budući svekar i svekrva daruju zlatnom ogrlicom i narukvicom,a verenik vereničkim prstenom. Svako ko je pozvan na veridbu daruje mladu zlatom,vešom, novcem. Mlada takođe daruje mladoženjinu familiju kada krenu kući. To mogu biti košulje, platna i slično.

Bidermajer

Kada se završi ceremonija venčanja,mlada baca bidermajer preko glave devojkama koje nisu udate. Prema verovanju, koja ga uhvati, sledeća se udaje.

Foto: Foto tajna

Crvena haljina

U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje veliku ljubav u braku.

Ispraćaj kuma kući

Kada kum reši da krene kući,ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaže.

Bokal s vodom

Stari,skoro zarobavljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće.

Hleb

Kada mladu dovedu u mladoženjinu kuću,neudata devojka bi trebalo da joj okači hleb oko ruke,da bi mlada bila poslušna.

Da se mlada lakše porodi

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

Serbian wedding customs

Posle skoro 20 godina braka lepih i ružnih stvari koje donosi život mogu vam reći da se nisam pokajao ? 

Autor:Goran Popnovakov 2016