80-te


Au kakvo je to zlatno vreme bilo i mislim da te godine teško mogu da se vrate. Tih godina smo zarađivali jako dobro, sve firme u bivšoj Jugi su imali svoja odmarališta, hotele i banje sagrađenih šezdesetih godina..Kada su firme počele da prosperiraju saradnjom sa zemljama Afričke unije i osnivanjem nesvrstanih i Tito bio jedan od osnivača kao i sa celim svetom a naš crveni pasoš bio poštovan ! Ljudi su imali redovne plate delili su se viškovi išlo se na more i planine, kupovali se novi uređaji i kola slušala se nova muzika i muzički talasi koji je MTV propagirao putem spotova. Naše grupe su uspešno pratile taj trend svirajući nove hitove rock i pop muzike i moda je naravno bila sve prisutna i bila se uvukla u svaku poru društva diktirajući stil života.

Filmovi tih godina su bili sve sami hitovi kroz muziku i igru koja je nastala pedesetih a svoj vrhunac je postigla baš tih osamdesetih godina i bukvalno uobličavala mladež stvarajući nove stilove i pravce koji su upijali kao sunđeri praveći prave turnire igračkih grupa u disko klubovima kroz elektronsku muziku koju je puštao popularni DJ.

Voleli smo grupe Duran Duran , AHA , Madonu…I gledali filmove Indiana Džons, Braća Bluz i ostale velike hitove filmskog platna. Ja sam u to vreme bio srednjoškolac i tek počeo da izlazim po diskotekama i klubovima koji su odlično radili i puštali odličnu muziku sve same hitove tog vremena, imali smo džepove punih love probali prvu pljugu i cugu upoznavali nove face

Voleli smo da se okupljamo na naša stara mesta slušajući dance muziku sa flašom piva u ruci i uživali u životu koji je tek bio pred nama. Igrali smo stalno fudbal i basket u slobodno vreme kad ne idemo u školu a to je bilo retko, ha, ha, ha…

Večito po kafićima na poker aparatima i bilijar klubovima znam neko će reći ,, dečko jesi li ti uopšte išao u školu i da li si je završio ? Jesam ali jedva priznajem sreća pa nisam pao na godinu zato se sada kajem i kudim sebe da li sam moga bolje naravno da jesam ali ko je onda razmišljao o tome ?! Takvo je društvo bilo sreća pa se nismo drogirali naš moto je bilo ,, cuga i samo cuga nikad droga “ To smo najviše mrzeli kad se neko bio ufiksao…Mada nije bilo puno slučajeva bar mi nismo znali za to ? Okupljali smo se na kanalu slušajući muziku iz kola, pecajući i pravili žurke na otvorenom postojala je neka nevidljiva veza koja je bila neraskidiva bar mi smo mislili da neće pući i da će mo uvek imati naš trenutak ludila i slobode ?! A kako vreme i sudbina neumitmo teče i menja sve tako i nas je podelila i odvukla na svaku stranu života ! Svako se snašao kako je znao i umeo kažu ,, svako je kovač svoje sreće „da li je baš tako na ovom brdovitom Balkanu ?

Ostali događaji koji su nastupili i ishod koji je nastao raspadom stare Juge znaju svi ta nesretna vremena i događaji vezane svim tim i koja nas prate do dan danas šra reći o tome ? Bolje da smo prespavali pa kad se steknu uslovi za bolje dane da se probudimo uz čašicu rakije i sveže skuvanu tursku kafu čitajući natpise u novinama,, Srbi sleteli na Mars “ ili ,, zlatne rezerve slobodne Srbije broje „….

Autor:Goran Popnovakov 2016