NOVI POČECI


Škola i školovanje svakog čoveka je doživljeno na svoj poseban način od polaska u zabavište,osnovne do srednje, visokih škola i fakulteta, gde je svako našao svoje mesto od uspeha upisano u knjižicu. Želja i mogućnosti svakog pojedinačno. I ove godine svakog septembra počinje nova školska godina, novi počeci, sredina, i drugari sve to čeka nove đake ?! Za đake srednjih škola uvedeni su nova pravila ocenjivanja uspeh iz osnovne i završni test koji se polaže. Za svakog pojedinačno se zbrajaju bodovi na osnovu toga i želja koji su upisani u popunjenim prijavama određuju se i sastavljaju čitavi spiskovi i na oglasnim tablama osnovnih škola potvrđuje se prijem u srednje škole.

Mali broj škola i određeni smerovi mogu da pruže šansu za zaposlenje posle završenog školovanja i ostanak u državi ?! Posle završenog školovanja mladi nemaju neku alternativu i perspektivu nego da bolji život potraže u drugim stranim zemljama.

Odskoro su krenuli poslovi na velikim kruzerima i poslovi pomoćnih kuvara, barmena i dr. Sa solidnim zaradama na par meseci kao i rad u Slovačkoj, Austriji, Nemačkoj u zatvorenim postrojenjima fabrika tipske montaže automobilskih delova i elektronike..

преузимање (2).jpg

Mladi ljudi su željni putovanja lepih stvari i zarade ovde to ne mogu dobiti, mogu biti samo na pp ugovorima sa jadnim platama od stotinak evra bez prava na godišnji odmor. Moju decu neću sputavati ako budu želeli da okušaju sreću negde drugde, jer ovde leba nema sve je gore i sve je skuplje, vlast perfidno i lažno predstavlja sliku društva i rast bruto nacionalnog dohotka.

Kakva je prava slika društva vidi se na pijacama kako trgovina funkcioniše kao da su se 90-te vratile na velika vrata. Bogati postaju sve bogatiji a siromašni tu spadamo i mi sa platama od dvesta evra postajemo dužnici za račune, kredite i nemogućnost odlaska na godišnje odmore ?!

Šta nam je činiti ne znam možda neki veliki preokret u politici ili vraćanja fabrika radnicima,nacionalizacija i oduzimanja od bogatih. Ne smemo biti nemi posmatrači života i navika koji se menja svakim danom ? Moramo se boriti za našu mladež, našu zemlju a na kraju i nas same jer nas neće biti !!!

Autor:Goran Popnovakov 2016